Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Driftsstoppet i Sköldvik är över – närmare 56 000 coronatest gjorda under stoppet

Från 2021
Vy över ett oljeraffinaderi med pipor.
Bildtext Fackling och buller kan förekomma när enheterna i körs i gång igen.
Bild: Pressbild / Neste Abp

Driftsstoppet vid Nestes oljeraffinaderi i Sköldvik är snart över för den här gången. Fackling, buller och luktolägenheter kan förekomma när enheterna körs i gång igen.

"Driftsstoppet är nästan klart och vi har börjat köra i gång raffinaderiet stegvis och uppskattar att produktionen är normaliserad under juni månad", meddelar produktionschef Jori Sahlsten per e-post.

Medan processenheterna stegvis körs i gång igen kan det förekomma tillfällig fackling, buller och luktföroreningar i närområdet.

Under de 12 veckor driftsstoppet pågick vid raffinaderiet mellan mars och maj arbetade omkring 6 000 tusen personer på området i olika etapper, varav 2 000 kom från utlandet.

Högst cirka 4 500 personer arbetade samtidigt på arbetsplatsen.

Då utfördes det lagenliga underhållet och för raffinaderiets funktion nödvändiga kontroller, servicearbeten och grundförbättringar av anordningar.

I samband med driftsstoppet utfördes masstest för coronavirussmitta. Mellan den 29 mars och 31 maj togs sammanlagt 55 728 coronatest, varav 121 var positiva.

"Coronaläget är nu lugnt vid raffinaderiet. Av de 121 positiva hade 25 varit sjuka redan innan ankomsten till Sköldvik men uppvisade fortfarande ett positivt resultat. Inga nya fall har konstaterats under de senaste tio dygnen", skriver Sahlsten.

Sahlsten uppger också att man tillsammans med hälsomyndigheterna lyckats spåra de symptomfria smittfallen och tänkbara exponeringar och därmed förhindrat smittkedjor på området i Sköldvik.

Diskussion om artikeln