Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Uppdaterad: M/S Ramona har dragits loss - Transportstyreslen: att man somnat vid rodret är den mest sannolika förklaringen

Uppdaterad 07.06.2021 19:20.
M/S Ramona.
Bildtext Finskflaggade M/S Ramona gick på grund tidigt på lördagsmorgonen.

Lastfartyget M/S Ramona som gick på grund utanför Fårö vid Gotland i lördags morse, drogs loss på måndag eftermiddag.

Fartyget ligger kvar för besiktning men har kommit av grundet, det skriver P4-Gotland.

Orsakerna till grundstötningen är fortfarande oklar, men Tomas Åström från Transportstyrelsen i Sverige säger till Sveriges Radio att det inte ovanligt att man somnar vid rodret, och att det är den mest sannolika förklaringen i nuläget.

Bengt Lundgren på Sjöräddningen i Sverige säger till P4-Gotland att man hade en enorm tur att fartyget som inte gick på en vass pallkant under vattnet och kanske kan köra vidare för egen maskin.

Verkar inte ha några större skador

Vakthavande befäl Christian Carlsson på den svenska kustbevakningen sa tidigare idag till Åbo Underrättelser att undersökningar av fartyget inte tyder på några större skador.

Fartyget ägs av rederiet Ronja Marin som är registrerat i Pargas. Redaren Anders Isaksson vill ännu inte gissa vad som kan ha hänt när fartyget gick på grund.

– Av erfarenhet kan jag säga att det lönar sig att först få fartyget säkert i hamn, innan man börjar utreda vad som hänt. Man måste fokusera på den akuta situationen först och undvika ytterligare skador, så jag vill inte börja spekulera ännu. Myndigheterna har redan i viss mån startat sin utredning.

Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända med M/S Ramona efter att hon har bärgats. Isaksson säger att det beror på hur omfattande skadorna är.

- Det positiva är ju att ingen skadade sig och att det inte har läckt ut någon olja.

Fartyget M/S Ramona var på väg från Klintehamn till Riga fullastad med timmer då hon gick på grund tidigt på lördagsmorgonen. Kustbevakningen har upprättat en anmälan om grov vårdslöshet i sjötrafik, men det verkar inte handla om sjöfylleri.

Artikeln uppdaterad 7.6.2021 klockan 18.54 med uppgifter om att fartyget dragits loss och kommentarer från Åström och Lundgren.

Artikeln uppdaterad 7.6.2021 klockan 11.45 med kommentar från Christian Carlsson.