Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalervo Kummola försvarar spelformen i förlängningen: ”Bättre än straffar”

Från 2021
Suomen pelaajat eivät onnistuneet estämään Kanadan Nick Paulia. Hän laittoi kiekon maaliin.
Bildtext Nick Paul gjorde det avgörande målet i förlängningen.
Bild: Natalia Fedosenko/TASS/All Over Press

Internationella ishockeyförbudet ville ha ett snabbare avgörande. Därför införde man spel tre mot tre i förlängningen och tog bort straffarna i VM-finalen. Spelformen är också här för att stanna säger Kalervo Kummola.

Det blev en dramatisk avslutning på VM-finalen mellan Finland och Kanada. Finalen gick till förlängning där Kanada till slut avgjorde och blev världsmästare för 27:e gången.

Det sätt som finalen avgjordes på har väckt mycket känslor och debatt. I stället för att fortsätta med fem mot fem var det endast tre utespelare på isen i vardera lag.

Den här spelformen började gälla från och med VM 2019 och samtidigt tog man bort straffar i finalen.

– Vi införde det här för att få matcherna att ta slut med tanke på tv-tider och hemresor. Det blir lättare att göra mål med tre spelare mot tre än fyra mot fyra eller fem mot fem.

– Vi ville få bort straffarna så att matcherna skulle kunna ta slut, förklarar IIHF:s viceordförande Kalervo Kummola beslutet för MTV.

Kummola själv är för den här regeln och menar att IIHF fått mestadels positiv respons.

– Jag anser fortfarande att det här är bättre än straffar. De flesta, som jag har hört, har också gillat det, säger han.

Och att gå tillbaka till hur det avgjordes förr är inte aktuellt. Så här kommer reglerna att vara även i framtida mästerskap.

– Vi spelar med den här formen, det är inget att fundera på. Finland förlorade den här gången men sådan är ishockeyn. Alltid efter en förlust är det något som debatteras, säger han.

Diskussion om artikeln