Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I Vånå fängelse får romska kvinnor hjälp med att slippa våld – samarbetet med romsk förening har fungerat bra

Från 2021
Uppdaterad 14.06.2021 09:33.
Vanaja öppna fängelse
Bildtext Vånå fängelses familjeavdelning finns i Tavastehus. I det här radhuset bor ett tjugotal fångar med sina barn årligen.
Bild: Jorge Gozalez, Yle

Romska kvinnor som avtjänar sitt straff på Vånåfängelsets familjeavdelning och som har barnen med sig i fängelset är inte alltid trygga ens där. Både fängelset och den romska föreningen Romano Missio arbetar aktivt för att trygga tillvaron för de kvinnor som är utsatta.

Vånå öppna fängelse är det enda fängelset i Finland där straffångar kan leva tillsammans med sina barn. Årligen lever ett tjugotal föräldrar tillsammans med sina barn på fängelsets familjeavdelning.

Familjeavdelningen är en bra plats att hjälpa en brottsdömd förälder reda ut sitt liv.

Vanaja fängelses familjeavdelning.
Bildtext Största delen av föräldrarna på Vånå fängelset är mammor, men ibland har även pappor bott här.
Bild: Jorge Gozalez, Yle

– Graviditeten och tiden med en liten bebis är en fruktbar tid att hjälpa familjer. En stor del av vårt arbete går ut på att stödja den tidiga interaktionen, berättar familjeavdelningens ansvariga handledare Jaana Wikgren. 

En stor del av föräldrarna och barnen lever ett lugnt liv i radhuset på Vånå öppna fängelses gård som kantas av åkrar och skog. 

Men under de tio senaste åren har sex barn förts till säkerhet från familjeavdelningen. Oftast har det varit frågan om att barnets pappa hotat mamman med våld eller med att komma till fängelset.

Jaana Wikgren
Bildtext Jaana Wikgren är ansvarig handledare på familjeavdelningen på Vånå fängelset.
Bild: Jorge Gozalez, Yle

– Sådana här situationer uppstår trots allt sällan. Inte ens varje år, kanske vartannat år har vi haft allvarliga situationer då vi har varit tvungna att ingripa. Till exempel genom att barnskyddet bedömer att barnet inte är tryggt här med sin förälder, berättar Wikgren.

I fem av fallen har det varit frågan om ett barn från en romsk familj. 

– Bland de romska kvinnor som hamnar i fängelset finns kvinnor vars familjesituation och hela liv är kaotiskt och våldsamt, berättar fängelsets chef Kaisa Tammi-Moilanen. 

Fängelsets chef: Det handlar inte om romkultur

Tammi-Moilanen betonar att problemen inte berör alla romska kvinnor som hamnar i fängelse. Våldet är inte heller en del av romkulturen.

– Vi pratar inte om romkultur. Dessa familjer lever i utkanten av romkulturen. De har en romsk bakgrund och är svårt marginaliserade.

Kaisa Tammi-Moilanen
Bildtext Kaisa Tammi-Moilanen är chef för Vånå fängelse.
Bild: Jorge Gozalez, Yle

Våldet som kvinnorna utsätts för märks till exempel då kvinnor med romsk bakgrund lämnat fängelset för övervakad frihet på prov.

– Romska kvinnor avbryter oftare sin övervakade frihet på prov än andra kvinnor för att fly till ett skyddshem eller återvända till fängelset efter våld eller hot om våld. 

Samarbete med romsk förening

Enligt Tammi-Moilanen skiljer sig kvinnliga fångar med romsk bakgrund till viss del från övriga kvinnliga fångar.

– De romska kvinnorna är oftast yngre och samma kvinna får många domar. De är ofta dömda för egendomsbrott, alltså ganska ringa brott. En ung kvinna kan ha hamnat här bara för att ha kört utan körkort. Då man begår tillräckligt många små brott hamnar man i fängelse.

På Vånå fångelse har man redan länge bekymrat sig över vissa romska kvinnors situation. Därför började fängelset samarbeta med den romska föreningen Romano Missio för omkring tio år sen. 

Romano Missio bedriver socialt och diakonalt arbete. Föreningens socialhandledare träffar regelbundet romska kvinnor som avtjänar sitt straff i fängelset. 

Tuula Åkerlund
Bildtext Tuula Åkerlund är verkställande direktör vid föreningen Romano Missio. Föreningen har varit verksam sen år 1906.
Bild: Mikko Koski, Yle

– Samarbetet började då vi märkte att vi inte kunde bemöta de romska kvinnornas problem tillräckligt bra. Vi pratade inte samma språk trots att vi pratade finska. Socialhandledaren för stödsamtal med fångarna och handleder dem mot civilsamhället. De fungerar också som en tolk mellan personalen och fången, berättar Tammi-Moilanen.

Föreningens verkställande direktör Tuula Åkerlund påminner om att familjevåld inte endast förekommer bland den romska befolkningen, utan också bland övriga befolkningen i Finland.

– En stor del av den romska befolkningen behöver inte vår hjälp. Men sen finns också den lilla grupp som har olika problem. De är klienter hos oss.

Vånå fängelse och Romano Missio är mycket nöjda med samarbetet. Många före detta fångar har avslutat sina studier, vidareutbildat sig och skaffat sig ett yrke.

I augusti inleder Romano Missio ett treårigt projekt som hjälper romska familjer där det förekommer våld.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artiklar:

https://yle.fi/uutiset/3-11962560

https://yle.fi/uutiset/3-11961894

Korrigering 10.6. kl. 10.50: Fängelset heter Vånå fängelse på svenska, inte Vanaja fängelse.