Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över en miljon finländare har förhandsröstat – intresset lamt i flera kommuner i Österbotten

En kvinna förhandsröstar och håller på att lägga röstsedel i urnan.
Bildtext På grund av coronapandemin har man i år kunnat rösta också utomhus.

Vid 11-tiden på måndag hade nästan 24 procent av de röstberättigade redan röstat i kommunalvalet. Invånarna i Korsnäs, Pedersöre och Nykarleby har röstat minst i hela Finland.

Förhandsröstningen, som i år pågår längre än vanligt, börjar vara på slutrakan. Ännu imorgon, tisdag går det att förhandsrösta - annars är det valdagen, söndagen den 13 juni som gäller. De som bor utomlands kan inte längre förhandsrösta.

Hittills har över en miljon finländare röstat i kommunalvalet, vilket är nästan 24 procent av de röstberättigade. Kvinnorna har varit aktivare än männen och det finns stora skillnader mellan olika orter.

I till exempel Lestijärvi i Mellersta Österbotten har de nästan 600 röstberättigade ortsborna varit ivriga. Nästan hälften har redan besökt en valurna.

Enligt Susanna Tuikka som är centralvalnämndens sekreterare i Lestijärvi kan det stora intresset bero på att befolkningen är gammal och föredrar att rösta i samband med att man sköter andra ärenden. Lestijärviborna har också tidigare varit ivriga väljare.

Också i Lappland där avstånden är långa har förhandsröstningen varit populär.

Lamt intresse i svenska Österbotten

Lugnast vid valurnorna har det hittills varit i Korsnäs kommun i Österbotten. Endast 9,6 procent av invånarna har förhandsröstat. Även i Pedersöre (12,8 procent) och Nykarleby (14,9) har man sluppit köa då man förhandsröstat.

Enligt politikforskare Jenni Karimäki vid Turun Yliopisto kan folk ha låtit bli att rösta eftersom de har extra lång tid på sig i år.

– När man har mer tid, kanske man skjuter fram röstandet, eftersom man tänker att man hinner rösta senare. Jag skulle inte vara överraskad om det sker en slutspurt de sista dagarna, säger Karimäki då hon besöker Yles morgonprogram.

I de olika storstäderna har under 30 procent av invånarna röstat hittills. I Helsingfors hade 25,6 procent av de röstberättigade förhandsröstat i går, i Åbo 25,2 procent och i Tammerfors 26,8 procent.