Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sonja och Janne tävlar om vem som kan boka den kändaste gästen till Efter Nio – Pippi Långstrump och Aku Hirviniemi i studion

Från 2021
Skådespelaren Aku Hirviniemi sitter med sin sambo programledaren Sonja Kailassaari och hennes kollega Janne Grönroos i Efter Nios studio.
Bildtext Skådespelaren Aku Hirviniemi intervjuas av sin sambo Sonja Kailassaari och hennes kollega Janne Grönroos i Efter Nio.
Bild: Yle/Parad Media Dan Gustafsson

Spänningen har varit olidlig den senaste veckan på Efter Nios redaktion. Programledarna Sonja Kailassaari och Janne Grönroos har nämligen fått en utmaning utöver det vanliga. I kvällens program har de bjudit in varsin gäst, utan att veta vem den andra har med sig. Och gästen ska vara så känd som möjligt!

Popularitet med bl a Ilon, Pete Parkkonen och två överraskningsgäster - Spela upp på Arenan

Sonja kontaktade bland andra Barack och Michelle Obama, Pamela Anderson och Graham Norton. När ingen svarade blev hon till slut tvungen att ta till en nödlösning och tog med sig sin egen sambo till studion.

Till all lycka råkar hon bo ihop med den populära skådespelaren Aku Hirviniemi. 

– Jag har alltid drömt om att få vara gäst till Efter Nio, men Sonja har hittills förbjudit det. Jag är lite besviken för att jag inte är min flickväns B-alternativ, utan hennes Ö-alternativ, säger Aku Hirviniemi och skrattar.

“Hela mitt liv ändrades”

Aku Hirviniemi är, förutom att han är Sonja Kailassaaris partner, känd för de flesta finländare från otaliga filmer, tv-serier och underhållningsprogram. Sitt stora genombrott fick han med sketchprogrammet Putous år 2010. I programmet tävlar deltagarna om vem som lyckas skapa den mest lysande sketch-karaktären, och det var Aku Hirviniemi som kammade hem vinsten det första året inför en miljonpublik. 

– Efter det har jag inte kunnat gå till butiken utan att bli igenkänd. Hela mitt liv ändrades. Det är svårt att beskriva hur det känns. Och det är omöjligt att gå tillbaka. Om jag vill vara okänd måste jag åka till Tallinn, säger Aku Hirviniemi med ett skratt. 

Aku Hirviniemi blir mer personlig på svenska

Den person som Aku Hirviniemi är i offentligheten skiljer sig från den han är privat. Det gäller att skydda sig själv från att bli allt för exploaterad. I Efter Nio är det ändå en mer personlig Aku Hirviniemi vi får träffa, i och med att intervjun görs helt och hållet på svenska. 

– Jag måste koncentrera mig så mycket på språket att jag inte kan gå in i en roll eller tänka på mitt varumärke. Därför är jag mycket mer mig själv i den här intervjun än annars. Jag är ganska illa ute. 

Det här är också första gången någonsin som Aku Hirviniemi ger en intervju på svenska.

När han inte står på scen eller spelar in program tycker Aku Hirviniemi om att arbeta i trädgården. 

– Mitt favoritord på svenska är “kratta”. Om jag inte kommer ihåg vad något heter på svenska så uppfinner jag ett ord. I början av Sonjas och mitt förhållande sa jag en gång att jag skulle ut och “haravera” (att kratta heter haravoida på finska, reds anm.). Då sade Sonja att det heter kratta, och det minns jag ännu. En annan gång ville jag säga att Sonja ser ut som en ängel, men jag sa att hon ser ut som en “enkel”!

Inger Nilsson: “Folk tror att jag är Pippi på riktigt”

Också Janne Grönroos hade svårigheter med att få en känd person att ställa upp som gäst. Slutligen fick han napp, och det är ingen mindre än Pippi Långstrump-skådespelaren Inger Nilsson som gästar programmet via videolänk från Sverige. 

Inger Nilsson var bara nio år när hon slog igenom som Astrid Lindgrens högt älskade barnboksfigur Pippi i Olle Hellboms TV-serie som utkom 1969. Att ha en skådespelarkarriär efter att ha varit så otroligt populär som barnstjärna har sina utmaningar.

Peppi Pitkätossu keittää kahvia.
Bildtext Skådespelaren Inger Nilsson slog igenom som Pippi när hon var nio år gammal.
Bild: Rex Features / AOP

– Man vill ju alltid att publiken ska tro på den rollen man gör, men det kan bli lite för mycket om folk tror att man verkligen är den personen man spelar. Alla skådespelare har något de kämpar med, och för mig har det varit detta att folk tror att jag är Pippi Långstrump på riktigt. Jag föddes ju inte som Pippi, säger Inger Nilsson.

Att bli känd har sina för- och nackdelar

Programmet gästas också av den unga artisten Ilon Adlercreutz och den etablerade musikern Pete Parkkonen i ett samtal om kändisskapets olika sidor, och av journalisten Magnus Londén som har debuterat som romanförfattare. 

Efter Nio om popularitet, måndagen den 7 juni i Yle Fem och på Arenan. 

Diskussion om artikeln