Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hela samhället var med och byggde Sarlinska skolan i Pargas: ”Papporna slog tegel och mammorna sydde gardiner”

Från 2021
Uppdaterad 08.06.2021 08:48.
Sarlinska skolan rivs - Spela upp på Arenan

Sarlinska skolan eller tidigare Pargas svenska samskolas skolhus har stått vid Skolgatan i Pargas sedan 1950-talets mitt. På grund av problem med inomhusluften måste det gamla skolhuset nu rivas och det har väckt mycket känslor speciellt hos den äldre generationen Pargasbor.

Skolhuset ritades av arkitekt Ragnar Nyberg och stod klart 1956. Huset byggdes delvis på talko och många Pargasbor var involverade i bygget. Lokalhistorikern Egil Essén i Pargas dokumenterade byggprocessen i filmen ”Vi byggde vår skola”.

Essén var väldigt involverad i byggplanerna, eftersom han på 1950-talet var styrelseordförande för Skolhus Ab, som bildades för att Pargas hade ett enormt behov av en ny skola, men inte fick något statsbidrag.

- Då gick vi man ur huset med bergsrådet Emil Sarlin i spetsen. Boulaget, alltså Pargas Kalkbergs Aktiebolag, gick med i bygget under förutsättning att samhället själv aktivt kommer med och det kom samhället. Papporna slog tegel och mammorna sydde gardiner, säger Essén.

Förutom mindre arbetsinsatser hjälpte Pargasborna till att finansiera skolbygget. Det ordnades bland annat basarer, danser och jordbrukarna i Pargas donerade stock. Själva byggarbetet gjordes av Boulagets personal.

I september 1956 flyttade eleverna officiellt in i det nya skolhuset, men redan under våren hade en del av undervisningen hållits i huset. Skolans invigning hölls den 30 mars 1957. Hälsningstalet hölls av Erik Sarlin, alltså Emil Sarlins son.

Äldre man framför ett släktträd.
Bildtext Egil Essén har skrivit många böcker om Pargas historia.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Rivningen av den gamla skolan väcker många känslor

För många Pargasbor har Sarlinska skolan haft en enorm betydelse och känslorna är tudelade då det gamla skolhuset nu ska rivas. Även Pargas stad har fått många samtal från Pargasbor som är upprörda över rivningen.

- Jag är så irriterad över det här, om jag är elak så skulle jag säga att nu borde vi göra en film till som vi kunde kalla ”Dom rev min skola”. Det är otaligt många timmar som jag på mitt lilla vis varit med om att bygga skolan. Då Emil Sarlin kom hit fanns här ingenting, Boulaget var ju också beroende av att det fanns ett levande samhälle. Det var något som alla vann på och det borde inte glömmas bort, säger Essén.

Sarlinska skolans gymnastiksal rivs under våren och sommaren för att ge utrymme för de nya skolhusen att byggas. Resten av skolhuset fortsätter att fungera som skola för årskurs 7-9 fram tills det nya skolcentret är klart hösten 2023. Efter det rivs också resten av det gamla skolhuset från 1950-talet.

Äldre man framför dator.
Bildtext Egil Essén vill inte att allt arbete som lades ner på skolhuset glöms bort.
Bild: Carmela Johansson/Yle
Programmet är inte längre tillgängligt
Vi byggde vår skola - en video av Egil Essén om bygget av Sarlinska skolan i Pargas - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)