Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen var tvungen att använda gas för att lugna ner ungdomar under skolavslutningen – beteendet oroar polisen

Från 2021
Uppdaterad 07.06.2021 17:26.
Polisbil i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Skolavslutningsveckoslutet var årets livligaste veckoslut hittills och orsakade 756 polisuppdrag mellan fredag och söndag. Skolungdomarnas firande sysselsatte polisen speciellt i Seinäjoki och Vasa.

I Seinäjoki kastade ungdomar fulla burkar och flaskor mot polisen och polisen blev tvungen att använda gas för att lugna ner situationen.

Vid Tanelinranta i Seinäjoki blev ungdomarna uppviglade via ett lekfullt gruppslagsmål till att börja kasta fulla burkar och flaskor mot polisen.

Dessutom uppviglade ungdomarna som var på plats andra ungdomar att delta i motståndet mot polisen.

För att få hela situationen nerlugnad blev polisen tvungen att använda gas och fem ungdomar greps. Två av de gripna misstänks för våldsamt motstånd mot tjänsteman.

På Sandö i Vasa blev polisen tvungen att gripa en ung person som blev aggressiv då polisen beslagtog alkohol i samband med polisens rusmedelsövervakning.

Vid gripandet försökte ungdomarna runt omkring stoppa åtgärden genom att kasta flaskor och burkar på polisen.

Mikael Appel, kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning, uppger för Yle Österbotten att polisen har överraskats över att se den här typen av beteende. Inte minst två gånger under en och samma kväll.

- Det här var mycket överraskande. Jag kan inte komma ihåg att det här skulle ske ens en gång varje år, än mindre två gånger under samma kväll. Samtidigt är det väldigt oroväckande om det här är en tendens som börjar hålla i sig. Vi är milt sagt bekymrade, säger Appel.

Förhör under veckan

Polisen har inte ännu hunnit göra någon noggrannare analys kring händelserna eller fundera på orsakerna som möjligen ligger bakom.

- Det klarnar säkert under veckans gång då vi går igenom med ungdomarna vad som har hänt, säger Appel.

Han noterar i sambandet att polisen också annars hade verkligt fullt upp med ovanligt många folksamlingar där ordningsstörningar förekom. I efterskott har polisen dessutom hört om fler fall som fyllde kriterierna för ett polisingripande, berättar Appel.

Man iklädd polisunform tittar in i kameran med neutralt ansikte. En aula med trappa i bakgrunden.
Bildtext Mikael Appel påpekar att polisen inte har hur många extra patruller som helst att kalla in. Och polisen kan ha betydligt allvarligare uppdrag att sköta än minderårigas alkoholinnehav.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Polisen påminner nu om att alla försök att hindra en polis i tjänsteutövning är ett brott på vilket följer ett straff.

Även den som uppviglar någon annan till ett brott kan göra sig skyldig till en gärning som bedöms så som att man själv skulle ha utfört brottet.

En dom som kan följa av sådant beteende kan leda till att man i framtiden kan ha problem att söka sig till det yrke man drömt om.

Mikael Appel ser med lätt oro fram emot resten av sommaren.

- Vi hoppas ju nu att det här inte är något som ska upprepas under kommande helger, att man börjar göra den här typen av mostånd mot polisen då vi kommer för att utföra våra tjänsteåtgärder.

Att coronapandemin fortgår och många evenemang för unga ställs in bekymrar honom också.

- Det leder då troligtvis till att ungdomarna hittar på sina egna samlingar här och där, vilket lätt kan glida dem ur händerna om det dyker upp mycket objudet folk. På sådana ställen saknas dessutom ordningsvakter helt och hållet. Det här är en utmaning jag tror vi står inför i sommar, säger Appel.

Viktigt att diskutera med sina barn

"Det är av yttersta vikt att föräldrarna diskuterar med sina barn och unga kring alkoholanvändning och polisens roll som upprätthållare av lag och ordning", skriver Österbottens polisinrättning i ett pressmeddelande.

Under sommaren kommer polisen att fortsätta med rusmedelsövervakning bland unga och speciellt på sådana ställen där man vet att det förekommit ordningsstörningar. Genom att som förälder sätta gränser skapar man trygghet för ungdomarna.

Att vara förälder och inte kompis till sitt barn är en bra utgångspunkt, tillägger Mikael Appel.

Övervakning av att man följer överenskomna regler är ett av de bästa sätten att visa att man bryr sig om barnen och ungdomarna, påminner han. Dessutom har föräldrarna ofta nytta av att hålla kontakt med varandra.

- Ungdomarna är duktiga på att prata ihop sig, och de säger ofta att andra får göra saker. Föräldrar är kanske inte lika duktiga på det här, säger Appel.

För polisen är det viktigt att föräldrar och andra i samhället med möjlighet att påverka väljer att göra det. Polisens resurser är långtifrån obegränsade och enligt Appel oroar det polisenkåren om utvecklingen går mot ett håll där polisens tid i alltför stor utsräckning går åt till vad som egentligen är små ärenden.

- På samma gång kan det pågå något väldigt allvarligt någon annanstans. Och det är ju verkligt besvärligt om vi inte kan ge betjäning till folket i brådskande uppdrag inom en viss tid.

Artikeln uppdaterad klockan 17:25 med kommentarer av Mikael Appel.