Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Paavo Nurmi Games börjar i dag – Viola Westling: "Jag brukade hata löpning, men jag ville fortsätta utmana mig själv"

Uppdaterad 07.06.2021 16:36.

Viola Westling löper i damernas 800-meterslopp i Paavo Nurmi Games i kväll - en gren hon tidigare hatade. Hon ser att det finns flera utmanande motståndare, men hennes främsta mål under kvällens tävlingar är ändå att göra personbästa.

- Ilona Mononen och Heini Ikonen är säkert de största motståndarna i mitt heat, men för mig är det nog mest bara att springa mot klockan. U23-EM i Tallinn och Kalevaspelen är också något som jag har i siktet, säger Westling.

Kvällens värme ser inte Westling som någon större utmaning. Hon har lärt känna sig själv och sin egen kropp så hon vet hur hon ska förbereda sig inför väder och vind.

- Jag är nog ganska van vid hettan. Det brukar vara varmt under sådana här större mästerskap. Planen är nu att hålla sig i skuggan och dricka mycket vatten innan tävlingen drar igång, sen blir det säkert svalare mot kvällen, säger Westling.

Rutiner är väldigt viktiga för henne inför en tävling som denna.

- Jag försöker hålla ungefär samma rutiner som jag har inför ett helt vanligt träningspass. Man vill inte utsätta kroppen för några oväntade förändringar. Det man ska vara extra noggrann med är kanske när man äter, berättar hon.

Tidigare har Westling sprungit finskt rekord i 600 meter för under 23-åringar. Hon har också tidigare löpt 400 meter och 400 meter häck. Hon säger att det fanns vissa utmaningar i att börja med att löpa 800 meter.

- Vi märkte att jag hade problem med att vara lika uthållig som de andra. Det är något vi tränat mest på inför den här säsongen. Paavo Nurmi Games är också en försmak på allt annat som kommer att hända under säsongen. Lite nervöst är det såklart när det syns i TV, säger hon.

Men som Åbobo känns det ändå tryggt att få springa på hemmaplan.

- Jag tänker tillbaka på när jag sprang i Stafettkarnevalen och hatade löpning, men sen ville jag bara fortsätta utmana mig själv. Hade någon sagt till mig då att jag skulle löpa 800 meter så hade jag säkert skrattat.

Viola Westling framför Paavo Nurmi stadion inför Paavo Nurmi Games.
Bildtext Westling är själv från Åbo och tycker att det är en tryggande sak att få springa på hemmaplan.

Att bolla studierna med sporten är inte främmande

Tanken att börja delta i större idrottstävlingar kom sommaren 2018, samma år som hon blev student.

- Jag trodde den säsongen skulle gå dåligt då jag hade så mycket annat samtidigt, men den gick ändå ganska bra. Då tänkte jag att det nog ändå kanske finns potential att fortsätta med löpandet.

Nu studerar Westling på universitet, men det stör inte tränandet så mycket.

- Jag är nog så van i det här läget, men jag måste akta mig för att prokrastinera, säger hon.

Paavo Nurmi Games pågår 7-8.6 i Åbo och sänds direkt på Yles kanaler.