Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj tillbaka i fängelset efter sjukhusvård för hungerstrejk

Från 2021
Aleksej Navalnyj på en TV-skärm under en rättegång.
Bildtext Den magra Aleksej Navalnyj hördes i domstol den 26 maj 2021.
Bild: Dimitar Dilkoff / AFP

Den fängslade ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har flyttats tillbaka till straffanläggningen där han avtjänar sin dom efter att ha vårdats på sjukhus som följd av en hungerstrejk.

Kremlkritikern inledde sin hungerstrejk i mars som protest mot att han inte fick tillräcklig vård i fängelset. Då hade han upplevt smärta i ryggen, förlamning i sina ben och andningssvårigheter.

Navalnyjs hungerstrejk påverkade kraftigt hans hälsa och 24 dagar senare avbröt han den på tillrådan av läkare. Sedan dess har han vårdats på sjukhus.

Straffanläggningen i Pokrov ligger ungefär 100 kilometer till öst om Moskva.

De ryska myndigheterna har alltmer aggressivt ingripit mot Navalnyjs medarbetare och organisation.

Ryska myndigheter vill terrorstämpla Navalnyjs organisation

Staten försöker terrorstämpla oppositionsledarens organisation, vars regionala nätverk i Moskva fick ett tillfälligt verksamhetsförbud i april.

Navalnyj utreds för att ha grundat en organisation som hotar medborgarnas grundläggande rättigheter, vilket kan förlänga hans fängelsestraff med fyra år.

Aleksej Navalnyj greps i januari efter att han återvände till Moskva från Tyskland där han vårdats efter att han i augusti 2020 hade förgiftats i Ryssland.

En månad senare dömdes han till drygt två och ett halvt års fängelse efter att en tidigare villkorlig dom omvandlades till ovillkorlig. Enligt Europeiska människorättsdomstolen är den ursprungliga domen både omotiverad och politisk.

Källor: AFP, Tass, Reuters