Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland lämnar Open skies-avtalet som tillåter fredlig flygspaning över andra länder

Från 2021
Rysslands president Vladimir Putin talar med anledning av en officiell helgdag den 27 mars 2021.
Bildtext Vladimir Putin fattade beslutet om att lämna Open Skies-avtalet på måndag.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ryssland har beslutat att lämna Open Skies-avtalet som tillåter fredlig flygspaning över de undertecknande ländernas territorium. Beslutet hänger ihop med att USA i fjol valde att bryta avtalet.

USA:s president Donald Trump valde i november 2020 att gå ur Open Skies-avtalet eftersom USA ansåg att Ryssland inte följde avtalets regler.

USA beskyller Ryssland för att förhindra att amerikanska spaningsplan flyger över Georgien och den ryska exklaven Kaliningrad på den Baltiska kusten. Ryssland har förnekat detta.

Rysslands president Vladimir Putin hade hoppats på att kunna diskutera avtalet med USA:s nya president Joe Biden när de träffas i Genéve om några veckor. Bidens administration meddelade ändå redan i maj att USA inte undertecknar avtalet igen.

Rysslands beslut att lämna Open Skies-avtalet kommer inte som en överraskning, eftersom landet tidigare hotat lämna avtalet om USA inte återansluter sig.

En stor del av Europa hör till pakten

Syftet med Open Skies-avtalet från 2002 är att skapa tillit länder emellan genom att låta dem utföra flygspaningar för att försäkra att motparten inte förbereder militära åtgärder.

Enligt Ryssland har Open Skies-avtalets trovärdighet försämrats efter USA:s beslut att lämna pakten.

För tillfället följer 33 länder överenskommelsen - hit hör Kanada och största delen av de europeiska länderna.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln