Skrapmärken på träd och stora bajskorvar, så ser det ut vid ett björnide
Visste du att det lönar sig spana uppåt och omkring dig snarare än ner på marken om du vill hitta ett björnide i naturen? Lär dig om björnen tillsammans med Mattias Kanckos i Pedersöre.
I närheten av björnens vinteride finns det alltid många tydliga tecken på att björnens närvaro. Det kallas även för björnens styckebesked; skrapmärken på träd och knäckta trädstammar.
På marken ligger dessutom stora bajskorvar och omkring det egentliga vinterboet ser det ut som en uppgrävd potatisåker.
Många björnar bygger sitt ide i en myrstack, men inte alla. På den här dikade myren i Pedersöre har björnen grävt ur jordmassor ur kanten vid diket.
Där människan flyttar ut, där flyttar björnen in
Björnen hör till de stora rovdjuren i vårt land. Biolog Mattias Kanckos i Pedersöre har en förkärlek för björnar och har i flera års tid följt björnstammen i norra Österbotten.
De stora rovdjuren som björn, varg och järv hör till de arter som klarar sig bra i vår natur för tillfället. En orsak är att hjortdjursstammarna ökat vilket betyder bra tillgång till mat.
Landsbygden avbefolkas i vårt land och enligt Mattias Kanckos återtar björnen områden där den inte förekommit på flera hundra år.
– Där människan flyttar ut, där flyttar björnen in, konstaterar Mattias Kanckos.
Vill du veta mera om vad det betyder när ”björnar ligger på korg”, alltså i ett ide ovanpå marken? Lyssna på intervjun om björnar med biolog Mattias Kanckos.

Björnens styrkebesked syns i skrapmärken och knäckta träd
Avsnittet om vårt största rovdjur björnen ingår i en tiodelad serie om biodiversitet och artglädje. Idag vet vi att alla arter har en viktig plats i naturen. Artdöden kan leda till en kollaps av hela ekosystem. Djur- och växtlivet hotas även hos oss av föroreningar, bekämpningsmedel, skogsskövling, utfiskning och klimatförändringar. Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på planeten - även vårt eget.