Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå: SFP med Henrik Wickström helt överlägset

Uppdaterad 14.06.2021 03:53.
två personer plockar undan valvaka
Bildtext Kaj Karlstedt och Eivor Björklöf plockar ihop efter SFP:s valvaka på Gammelgården i Ingå. De är glatt överraskade över det goda resultatet som partiet gjorde i kommunalvalet i Ingå.

SFP var starkt i Ingå redan tidigare men stärkte sin ställning ytterligare. Unge Henrik Wickström fördubblade sitt röstetal från kommunalvalet 2017 och kammade hem nästan 750 röster i lilla Ingå.

man i blått
Bildtext Henrik Wickström på SFP:s valvaka i Ingå.

Henrik Wickström är Ingås obestridlige röstkung i kommunalvalet 2021 med 748 röster. SFP:s egen majoritet ökade med ytterligare två platser. Alla andra partier tappade i stöd utom Sannfinländarna som fick in en kandidat i Ingå kommunfullmäktige.

SFP:s röstkung i Ingå Henrik Wickström fick dubbelt fler röster: Det känns overkligt fint
SFP:s röstkung i Ingå Henrik Wickström fick dubbelt fler röster: Det känns overkligt fint - Spela upp på Arenan

Henrik Wickström drog med sitt enorma röstetal också med sig tre SFP-kandidater som endast fick 21 röster: Eivor Björklöf, Glenn Hagman och Jojje Öberg. De här tre blev invalda med det lägsta röstetalet för den här gången i Västnyland.

– Jag tycker det är bra att flera unga är med, att unga får sin röst hörd, säger Jojje Öberg.

man i lippis
Bildtext Jojje Öberg vill jobba för att unga i Ingå ska ha mera att göra i sin hemkommun.

Tuomas Bergström, ordförande för De Gröna i Ingå är besviken över att hans parti tappar ett mandat. Han gratulerar Henrik Wickström (SFP) till ett gott valresultat men samtidigt ser han det som problematiskt att han som enskild person dominerar så starkt.

man i solnedgång
Bildtext Tuomas Bergström, De Gröna i Ingå.

Eftersom Wickström plockade ungefär 25 procent av alla röster i Ingå drog han med sig många partikamrater med betydligt färre röster. 

- Om man kommer med som ersättare med fyra röster så är det nog ett litet problem men systemet är sådant och det lönar sig inte att klaga på det, säger Tuomas Bergström. 

många mänskor sitter på en altan
Bildtext De Gröna i Ingå hade valvaka hemma hos en av kandidaterna. Partiet tappade en plats och fick endast in två kandidater i Ingå fullmäktige.

Artikeln uppdaterades 14.6 klockan 3.05. Tidigare stod det felaktigt att Henrik Wickström fått 40 procent av rösterna i Ingå. Han fick ungefär 25.