Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg: SFP tog en plats till – 18-åringen Kaisla Dahlqvist blir yngst i fullmäktige

Uppdaterad 14.06.2021 03:48.
RKP:n nuori kuntavaalien ehdokas Kaisa Dahlqvist Karjaan nuorisotalossa.
Bildtext Nyinvalda Kaisla Dahlqvist går i gymnasiet.

SFP stärkte sina positioner ytterligare i Raseborg. Partiet tog ett nytt mandat och har nu 23 av fullmäktiges 43 platser. Socialdemokraterna tappade en plats men är fortfarande näst störst i Raseborg. De Gröna tappade likaså en plats. Vänsterförbundet fick in två kandidater i stället för tidigare en.

Valresultatet i Raseborg innebär inga riktigt stora förändringar. SFP stärker sin position. Av 43 platser i fullmäktige hade SFP tidigare 22 platser, nu ökar de till 23. Röstmagneter i Raseborg var som väntat ortens två riksdagsledamöter:

Johan Kvarnström från SDP fick 960 röster. Det är åtta gånger mer än 2017, men inte lika mycket som Maarit Feldt-Ranta fick. Thomas Blomqvist från SFP fick 919 röster, det är trehundra färre än i valet för fyra år sedan.

Blandade känslor för SDP:s Johan Kvarnström - fick flest röster i Raseborg men partiet tappar ett mandat
Blandade känslor för SDP:s Johan Kvarnström - fick flest röster i Raseborg men partiet tappar ett mandat - Spela upp på Arenan

18-åringen Kaisla Dahlqvist blir yngst i fullmäktige

Kaisla Dahlqvist från Pojo hör till de allra yngsta invalda i hela landet. Dahlqvist fyllde 18 år i februari. Hon går för närvarande i Karis-Billnäs gymnasium och har varit aktiv i undgomsfullmäktige.

– Det är helt grymt! Jag hade aldrig tänkt att jag skulle få så många röster, kommenterar Dahlqvist de 120 SFP-röster hon kammade in i Raseborg.

RKP:n nuori kuntavaalien ehdokas Kaisa Dahlqvist Karjaan nuorisotalossa.
Bildtext Kaisla Dahlqvist vill sudda ut de gamla kommungränserna och riva ner skiljelinjerna mellan finsk- och svenskspråkiga i Raseborg.

Dahlqvist vill vara de ungas röst i Raseborg. Hon vill också jobba för att sudda ut de gamla kommungränserna mellan Ekenäs, Karis och Pojo.

Dahlqvist är bekymrad över skiljelinjen som hon tycker finns mellan språkgrupperna i staden. Hon kallar läget polariserat.

– Det är en sak som jag vill ändra på. Man ska känna att alla lika mycket kommuninvånare oberoende av om man pratar finska eller svenska.

Dahlqvist säger att hon märkt att de unga inte umgås över språkgränsen. Hon är också ledsen över att finska och svenska gymnasiet inte har några gemensamma kurser.

De Gröna tappar ett mandat

De Gröna tappar en plats i fullmäktige. Ira Donner säger att förlusten är en besvikelse för partiet.

Valet blev en besvikelse för De Gröna i Raseborg: "Men det är fint att vi fick in över hälften kvinnor"
Valet blev en besvikelse för De Gröna i Raseborg: "Men det är fint att vi fick in över hälften kvinnor" - Spela upp på Arenan

I Raseborg är över hälften eller 51 procent av de invalda kvinnor. Andelen är lika stor som i Lojo. I de övriga kommunerna i Västnyland är majoriteten av de invalda män.