Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo: Sannfinländarna stiger och SFP håller kvar sin plats

Uppdaterad 14.06.2021 10:19.
Heidi Himmanen.
Bildtext SFP:s Heidi Himmanen lyckades med sina 253 röster ta sig in i fullmäktige.

I Lojo tar Sannfinländarna två nya platser i fullmäktige. Samlingspartiet får en ny plats. De gamla maktpartierna SDP och Samlingspartiet är fortfarande störst och blir nu jämnstarka. SFP:s Heidi Himmanen tar över SFP:s mandat i Lojofullmäktige efter Rolf Grandell.

Valresultatet innebär för regionens största kommun Lojo en del förändringar. Balansen mellan de två största, Samlingspartiet och SDP, är nu hårfin.

Samlingspartiet lyckades få en plats till medan SDP förlorade en plats - så båda har nu elva platser. På tredje plats i Lojo kommer Sannfinländarna som ökade med två platser till åtta.

De Gröna förlorade en plats och trillar nu ner på fjärde plats i partiernas stroleksordning i Lojo.

Den obundna gruppen Meidän Lohja, Centern och Vänsterförbundet har alla nu fyra platser. Kristdemokraterna i Lojo fördubblade sina mandat till två.

Den minsta gruppen i Lojo stadsfullmäktige är fortfarande SFP som lyckades behålla sin plats. SFP i Lojo representeras nu av teknologie doktor Heidi Himmanen från Virkby.

"Vi håller vakt om de svenska frågorna"

Heidi Himmanen valdes in efter Rolf Grandell. 

Himmanen är glad att de 253 öster hon fick räckte till för SFP att hållas kvar i fullmäktige. Det är viktigt i synnerhet med tanke på Lojos tvåspråkighet, säger hon. 

– Vi håller vakt om de svenska frågorna, det betyder inte att de andra partierna inte gör det, men de kan lätt glömmas bort.  

Här kan du höra intervjun med Heidi Himmanen. Artikeln fortsätter efter inslaget!

Heidi Himmanen i Lojo är glad över att SFP har kvar sin plats i fullmäktige
Heidi Himmanen i Lojo är glad över att SFP har kvar sin plats i fullmäktige - Spela upp på Arenan

Himmanen: Vi vill inte höja skatterna

Lojo är en frivilligt tvåspråkig stad och snart ordnas en omröstning om staden ska fortsätta vara tvåspråkig eller inte. Himmanen anser också att stadens ekonomi är en viktig fråga under den kommande fyraårsperioden. 

– Vi måste få hela vårt servicenät att fungera. Vi vill inte höja skatterna så vi måste se över våra investeringar.

sfp i lojo glada över valresultat
Bildtext Lojo SFP hade valvaka i Virkby på Stor-Tötar gård hos Max Schulman (i röda shorts). Heidi Himmanen blev invald. Hon tar över Rolf Grandells (andra från vänster) plats i Lojo stadsfullmäktige.