Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strikt familjeplanering upprätthålls i Kina

Från 2015
Uppdaterad 12.11.2015 08:48.
Barn och föräldrar i Kina
Bild: EPA/DIEGO AZUBEL

Var det verkligen nödvändigt att införa den drakoniska så kallade ettbarnsregeln? Det är en fråga som många både kinesiska och utländska forskare har ställt efter att Kina i slutet av oktober meddelade att regeln ska slopas.

Det styrande kommunistpartiet hävdar att det nu skulle finnas 400 miljoner fler kineser ifall regeln inte hade tagits i bruk. Men framstående demografer säger att det antagligen inte stämmer.

Enligt experter hade Kinas födelsetal börjat minska redan innan regeln trädde i kraft, och de är övertygade om att den trenden hade förstärkts också utan tvångsåtgärder.

Fortsatt lidande

Experter beklagar nu att Kina inte helt och hållet avvecklar sitt familjeplaneringsmaskineri utan håller fast vid att kineserna inte får göra mer än två barn.

Kommunistpartiet har gjort det klart att den nya tvåbarnsregeln övervakas lika noggrant som föregångaren. I praktiken betyder det att lokala myndigheter kan trakassera folk också i fortsättningen.

- De vill ha pengar, och om du inte kan betala tvingar de dig att avbryta graviditeten. Det enda de tänker på är pengar, säger 30-åriga Chen Yangxue.

Chen gjorde mot sin vilja abort när fostret var sju månader gammalt efter att den lokala familjeplaneringsbyrån krävde böter på ungefär 20 000 euro för att hon väntade ett andra barn. Det var en summa som hon och hennes man omöjligen kunde betala.

Chens fall är typiskt. Experterna är övertygade om att sådana tragedier upprepas också i framtiden.

Lokala inkomstkällor

Familjeplaneringsbyråerna är viktiga sysselsättare i synnerhet i rurala delar av Kina. De finansierar sin verksamhet med böter och andra avgifter som de driver in av invånarna, och flera miljoner kineser är beroende av de här pengarna.

Det sägs förklara varför byråerna ofta är så nitiska och skoningslösa. Varje år samlar de in flera miljarder euro. De som nu förespråkar att också tvåbarnsregeln snarast avvecklas anser att det är vansinnigt att de här medlen används till att upprätthålla ett system som kränker kinesernas mänskliga rättigheter.

Björn Ådahl, Hongkong