Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ukrainas fotbollströja pryds av en karta som inkluderar annekterade Krim – ryssarna förbannade

Från 2021
Tröjan som Ukraina ska använda i fotbolls-EM 2021.
Bildtext Tröjan som har väckt reaktioner i Ryssland.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tröjan som Ukraina ska använda i fotbolls-EM presenterades på söndagskvällen och reaktionerna lät inte vänta på sig. I Moskva gillar man inte att Ukraina inkluderar den annekterade halvön Krim på tröjan. Även uttryck ifrågasätts.

Ryssland och Ukraina är inga goda grannar. Sedan 2014, då halvön Krim annekterades av Ryssland, har ett krig pågått i östra Ukraina. För tillfället pågår strider i östra Ukraina där Luhansk och Donetsk är under proryska separatisters kontroll.

Att Ukrainas tröjor skulle väcka reaktioner i Ryssland kom knappast som en överraskning. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kunde nog ana vad som komma skulle då han uttalade sig på Twitter i samband att tröjorna presenterades på söndagen.

– Jag gillar verkligen tröjan. Vi låter ingen förolämpa våra nationella symboler. Ära till Ukraina, skrev Kuleba.

Se det ukrainska fotbollsförbundets ordförande Andrej Pavelko presentera tröjan på Facebook.

Tröjan kommer för första gången att användas i Ukrainas genrep mot Cypern på måndagskvällen.

Uefa-godkänd

På Ukrainas tröja går landets gränser att skönja. I dem ingår Donetsk och Luhansk i öst, där strider har resulterat i att över 14 000 personer har dött, samt annekterade Krim i syd.

Dessutom finns två uttryck, som används i militära sammanhang i Ukraina, på tröjan. "Ära till Ukraina" på ryggen och "Ära till hjältarna" innanför tröjan.

"Ära till Ukraina" användes i samband med protesterna 2014 som resulterade i att president Viktor Janukovytj avsattes.

Tröjan har godkänts av Uefa, vars regelverk säger att tröjorna måste vara anständiga och inte får innehålla politiska budskap.

Moskva: "En desperat gest"

I Rysslands huvudstad Moskva var man inte belåtna.

Det ryska utrikesministeriets talesman Maria Zacharova var en som uttalade sig och hon uppgav att arrangörerna ska vara medvetna om att "Ära till Ukraina" är ett nazistiskt stridsrop från andra världskriget. Enligt Zacharova "binder det ukrainska laget ihop ukrainskt territorium med ryska Krim”.

Zakharova kallar vidare det hela för "en desperat gest".

Storbritanniens och USA:s ambassader i Ukraina var inte alls bestörta och hyllade tröjan på Twitter.

Inte uteslutet att Ukraina spelar i S:t Petersburg

På måndagen meddelade Uefa att Ukraina kan komma att spela en kvartsfinal i Ryssland, även om sannolikheten för det är liten.

 – Det finns inga planer på att göra förändringar i matchkalendern, uppger förbundet.

För att Ukraina ska spela kvartsfinal i S:t Petersburg måste laget först sluta trea i sin grupp.

Om Ukraina slutar trea är det 50 procents sannolikhet att laget möter F-gruppens vinnare – Frankrike, Portugal, Tyskland eller Ungern – i åttondelsfinalen. Går det så, och Ukraina vinner åttondelsfinalen, spelar laget kvartsfinal i Ryssland.

Källa: AFP, AP, Reuters