Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stad löser in Viking och Silja-terminalerna för 23 miljoner euro

Från 2021
M/S Amorella Viking Linen terminaalissa Turun satamassa.
Bildtext Arkivbild. Åbo stadsstyrelse godkände i går planerna för Åbo hamn, vilket även innebär en investering på 172 miljoner euro från stadens sida.
Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

På grund av att hela hamnområdet i Åbo ska byggas om kommer staden att lösa in passagerartrafikens terminalbyggnader för drygt 23 miljoner euro. För hela hamnprojektet budgeteras 172 miljoner euro.

Åbo stadsstyrelse godkände på måndagskvällen projektet Ferry Terminal Turku. Planerna omfattar hela hamnområdet och avsikten är att bygga en ny gemensam passagerarterminal för både Viking Line och Tallink Silja.

Som en del av planen ska Åbo stad lösa in rederiernas terminalbyggnader för sammanlagt 25,34 miljoner euro. Priset för Viking Line-terminalen är 17,5 miljoner euro medan Tallink Silja terminalen skulle ha ett pris på 7,84 miljoner euro.

Hela hamnområdet tillhör Åbo stad och det slutliga inlösningspriset för båda terminalerna fastställs senast när hyresavtalet med rederierna löper ut i slutet av 2025.

De nya planerna kommer också att göra de nu stängda hamnområdena tillgängliga för stadsborna.

Stadsfullmäktige ska fortfarande fatta det slutgiltiga beslutet om planerna.

Rederierna nöjda med planerna

Båda rederierna är nöjda med de nya hamnplanerna.

– Vi är glada över att detta stora byggprojekt utvecklas i samarbete och samförstånd. Vi har ett gemensamt mål: en smidigare passagerarupplevelse för kryssnings- och bilpassagerare samt last. Silja Lines nuvarande terminal har tjänat våra kunder i 50 år och nu ser vi fram emot att starta ett nytt gemensamt terminalbyggnadsprojekt, skriver Margus Schults, VD för Tallink Silja, i ett pressmeddelande i maj i år.

Diskussion om artikeln