Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anton Lundell har tecknat ett NHL-kontrakt – Florida vill ha över VM-sensationen i höst: "Jag åker själv och hämtar honom"

Uppdaterad 07.06.2021 20:20.
Anton Lundell kör förbi Brandon Hagel i VM-finalen.
Bildtext I VM-finalen kör Anton Lundell förbi en etablerad NHL-spelare, Chicagos anfallare Brandon Hagel.

På söndagen blev det en sur VM-finalförlust, på måndagen ett NHL-kontrakt. Det har hänt mycket i Anton Lundells hockeyliv under de senaste dagarna.

Som väntat har NHL-klubben Florida kommit överens om ett kontrakt med en av Finlands bästa juniorspelare, Anton Lundell. Den 19-årige centern var en av Finlands stora ljusglimtar i hockey-VM som slutade i en sur förlängningsförlust mot Kanada.

Finlandssvensken Lundell har tre ligasäsonger i bagaget. Under den senaste säsongen blev det på 16+9=25 poäng på 26 matcher i HIFK.

Lundell fick våren förstörd av covid-19 som höll honom ur spel i över två månader. Han lyckades ändå knipa en plats i Finlands VM-lag och i turneringen noterades han på 10 matcher för 4+3=7 poäng – blåvit etta både poäng- och målmässigt.

"Det finns en plan"

Lundell reserverades av Florida som tolfte spelare hösten 2020 och även därefter har utvecklingskurvan pekat uppåt.

– Anton är en intellektuell, skicklig och dynamisk ung spelare. Han har varit etablerad i FM-ligan och har haft en central roll i landslagen. Antons mogenhet, tävlingsinstinkt och tvåvägsspel är spännande egenskaper som vi nu knyter till vår organisation, sa klubbchefen Bill Zito på Floridas webbplats.

Det handlar om ett standardiserat treårigt nykomlingskontrakt där lönen i NHL uppgår till 925 000 dollar per säsong.

Planen är att Lundell åker till Florida i höst. Det antydde åtminstone Zito förra veckan.

– Han kommer att komma hit. Det finns en plan. Jag åker själv och hämtar honom, sa Zito med glimten i ögat på en presskonferens enligt Local 10.