Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny omdiskuterad Alzheimermedicin godkänd i USA – första medicinen på 20 år som får grönt ljus av amerikanska myndigheter

Från 2021
Människohuvud och fåglar
Bildtext Den nya medicinen är omdebatterad.
Bild: Brain light / Alamy/All Over Press

Läkemedelsverket FDA har godkänt en ny Alzheimermedicin i USA. Medicinen Aducanumab sägs komma åt den underliggande sjukdomen medan tidigare mediciner endast lindrat sjukdomens symtom. Men medicinen är omdiskuterad eftersom testresultaten hittills inte varit entydiga.

En ny Alzheimermedicin har för första gången på tjugo år godkänts i USA. Läkemedelsverket FDA gav på måndagen gett tillåtelse för användningen av medicinen Aducanumab.

Medicinen anses kunna bekämpa den underliggande sjukdomen medan tidigare mediciner endast kunnat lindra Alzheimersymtomen.

Tester har visat att medicinen kan minska på mängden plack i hjärnan, vilket väntas fördröja demenssymtom hos patienten.

Men testresultaten är inte entydiga och ännu i november kom experter på FDA fram till att medicinen inte är effektiv. Debatten om medicinen väntas fortsätta bland experter och läkare i USA. 

FDA har bett tillverkaren, företaget Biogen, att genomföra fler tester. Ifall testerna skulle visa att medicinen saknar effekt kan försäljningstillståndet dras tillbaka.

Biogen har inte avslöjat försäljningspriset på Aducanumab i USA. Experter uppskattar att priset på en ettårig behandling med medicinen kunde kosta mellan 30 000 och 50 000 dollar.

Nästan sex miljoner personer uppskattas lida av Alzheimer i USA.