Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska diskuskungen Daniel Ståhl har saknat mormor: "Kramade henne i morse, det var guld värt"

Daniel Ståhl kastar diskus.
Bildtext Daniel Ståhl är ett av Sveriges största friidrottshopp i OS.

Segern var länge hotad – men en nivåhöjning i en annars jämn kastserie räckte till seger för Daniel Ståhl i Paavo Nurmi Games. Allra bäst var ändå att få krama om mormor igen.

Tre kastare samsades på 66 meter inför den fjärde kastomgången i Paavo Nurmi Games. Då tryckte Daniel Ståhl på gasen och hivade iväg en båge på 68,11 meter. Det räckte till seger i svenskens andra hemstad, Åbo.

– 68 meter är ett bra resultat. Jag har kraft i kroppen för mer, men ett sådant här resultat i svag vind är bra, sa Ståhl på finska till den samlade presskåren.

Det är klart att jag saknat mormor

― Daniel Ståhl

Ståhls finska är stark och har inte rostat, trots att det blivit färre resor till öst än vanligt under pandemiåret. Han tävlade i Paavo Nurmi Games i fjol, men förutom det blev det inte fler Finlandsresor.

– Finska gränsen är stenhård, men det har varit så för alla i hela världen. Det är klart att jag vill komma hit så ofta jag kan.

Daniel Ståhl kastar diskus.
Bildtext Ståhl höjde nivån då det krävdes i Åbokvällen.

Diskusbjässen, som enligt Instagram laddade upp inför tävlingen med att äta ett morgonmål bestående av åtta karelska piroger med äggsmör, en enorm portion yoghurt med bär samt skinka och ost i mängd och massor, nämner en sak han saknat extra mycket:

– Det är klart att jag saknat mormor. Jag kramade henne i morse och drack lite kaffe. Hon var på läktaren och kollade på mig i dag. Det var guld värt. 

Jagar fortfarande 70 meter

Ståhls personbästa skrivs 71,86, men i år har han "bara" kommit upp till 69,71. Han har visserligen spräckt 70-metersgränsen med övertrampskast. Han vet själv vad som krävs för att slutresultatet ska inledas med en sjua. 

– Jag måste tävla mer. 

Daniel Ståhl i VM 2019.
Bildtext Ståhl är regerande världsmästare i diskus.

Han räknar upp de kommande starterna: Sollentuna, Kuortane, Oslo, Tjeckien, Ungern … tanken är att ställa upp i sju tävlingar innan årets stora höjdpunkt: OS i Tokyo. Då lär också 70-meterskasten komma. 

I Paavo Nurmi Games ställdes Ståhl upp i ett tufft startfält. Litauens Andrius Gudžius slutade tvåa på 66,88 och österrikaren Lukas Weißhaidinger trea på 66,77. Ståhls landsman Simon Pettersson var fyra med resultatet 63,91.

Resultat, herrarnas diskus

1. Daniel Ståhl SWE 68,11

2. Andrius Gudzius LTU 66,88

3. Lukas Weisshaidinger AUT 66,77

4. Simon Pettersson SWE 63,91

5. Alin Alexandru Firfirica ROM 63,55

6. Philip Milanov BEL 62,19