Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glödheta Montreal är bäst i Kanada – Lehkonen nätade igen då Winnipeg slogs ut i fyra raka: "Har något speciellt på gång"

Från 2021
Uppdaterad 08.06.2021 08:10.
Montreals spelare firar i klunga.
Bildtext Montreal är vårens sensation i NHL.
Bild: AFP / Lehtikuva

Mycket pekade på en tidig slutspelsridå för Montreal Canadiens. Men efter att ha haft kniven mot strupen i den första rundan har laget tagit sju raka segrar och slagit ut både Toronto och Winnipeg. Tuukka Rask byttes i sin tur ut efter att "inte ha varit sig själv" i Bostons förlust mot New York Islanders.

Montreal var rätt utdömda inför öppningsserien i slutspelet mot Toronto. Då Leafs gick upp i 3–1-ledning i matchserien var det nog ingen som trodde på en rolig Canadiens-vår.

Sju matcher senare är Montreal bäst i Kanada.

Tre segrar mot Leafs följdes upp med fyra raka mot Winnipeg. Vad är det som händer?

– Vi har något speciellt på gång med det här laget, konstaterar lagets tränare Dominique Ducharme på presskonferensen.

I den fjärde matchen fick Canadiens en drömstart tack vare nordiska mål. Svensken Erik Gustafsson öppnade målskyttet, medan Artturi Lehkonen stod för 2–0 strax före första pausvilan.

Finländaren, som valdes till matchens tredjestjärna, styrde in Brett Kulaks skott då 19.09 var spelat. Detta var andra matchen på raken som Lehkonen nätade.

Två mål av Logan Stanley betydde att Jets var ikapp efter 25.39.

Avgörandet kom sedan 1.39 in i förlängningen. Cole Caufield fick med sig pucken från hörnet och hittade Tyler Toffoli vid bakre stolpen.

I semifinalerna får Canadiens möta antingen Colorado eller Vegas.

– Vi ligger rätt bra till om vi också vinner sju matcher till. Det här är ett speciellt lag som vill skriva sin egen historia, fortsätter Ducharme.

Rask utbytt – oroväckande signaler från tränaren

I nattens andra match var det Boston som skapade det mesta. Laget vann skotten mot New York Islanders med 44–19 – men förlorade matchen med 4–5.

Islanders var giftiga i numerära överlägen. Laget tog vara på alla tre utvisningar som Bruins fick i matchen, och ledde därmed med 4–2 i den andra pausen.

Då hade Tuukka Rask också spelat klart för dagen. Finländaren byttes ut mot Jeremy Swayman, efter att ha stoppat 12 av 16 skott.

Tuukka Rask ser förvirrad ut i avbytarbåset.
Bildtext Tuukka Rask blev utbytt.
Bild: ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Bytet handlade om finländarens skadeproblem, avslöjade tränaren Bruce Cassidy på presskonferensen.

– Rask var inte i hundraprocentigt skick. Han var inte sig själv. Han kunde ha återvänt till målet, men vi beslöt att inte ta honom tillbaka.

Boston sköt 18 gånger i den sista perioden och gjorde två mål (David Pastrnak och David Krejci). Före hemmalagets dubbel hade ändå Brock Nelson stått för 5–2, vilket blev Islanders segermål. Matchserien står 3–2 till Islanders fördel.

Resultat

Boston–NY Islanders 4–5

BOS: Tuukka Rask 12/16 räddningar.

NYI: Leo Komarov 0+0, +/-0, 11.57

NY Islanders leder matchserien med 3–2 i segrar.

Montreal–Winnipeg 3–2 efter förlängning

MTL: Joel Armia 0+0, +/-0, 11.32

MTL: Jesperi Kotkaniemi 0+0, -1, 15.16

MTL: Artturi Lehkonen 1+0, +/-0, 16.01

WPG: Kristian Vesalainen 0+0, +/-0, 7.01

Montreal vidare med 4–0 i vinster.