Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen använde trojansk app för att spana på internationella kriminella ‒ sammanlagt 800 greps, kring 100 i Finland

Från 2021
Uppdaterad 08.06.2021 11:58.
Europol informerar om jätteoperation mot organiserad brottslighet - Spela upp på Arenan

Europeiska polismyndigheten Europol offentliggjorde uppgifter om en storskalig internationell operation mot organiserad brottslighet. Polisen rapporteras ha spanat på kriminella med hjälp av app som användarna trodde var krypterad.

Hundratals grovt kriminella personer greps på måndagen i en internationell polisoperation mot organiserad brottslighet. Också Finland deltog i operationen.

Kring 800 personer greps i samband med operationen, varav över 150 i Sverige. Bland de gripna finns ledarfigurer inom den organiserade brottsligheten.

Europeiska polismyndigheten Europol offentliggjorde mer information om utredningen under en presskonferens på tisdagsförmiddagen. Du kan se presskonferensen i sin helhet genom att klicka på artikelns huvudbild.

‒ Den här operationen är den mest sofistikerade insatsen någonsin mot kriminella i världens fyra hörn, uppger Europol.

De hundratals kriminella personerna som greps i operationen greps i Europa, Asien, Mellanöstern, Sydamerika och Australien och fallen handlar om internationell narkotikahandel och penningtvätt. I Europa har personer gripits åtminstone i Tyskland och Sverige.

Nästan 100 greps i Finland

Polisen i Finland deltog också i storoperationen.

"FBI har överlämnat information till myndigheterna i Finland och utifrån informationen har vi kunnat styra en avslöjande brottsutredning och inleda olika förundersökningar. I Finland har polisen, Centralkriminalpolisen och Tullen samarbetat tätt. Förundersökningarna är kopplade till bekämpning av narkotikabrottslighet", säger kriminalkommissarie Kimmo Sainio vid Centralkriminalpolisen (CKP) i ett pressmeddelande. CKP ledde operationen i Finland.

Enligt polisen i Finland har över 500 kilo narkotika, tiotals vapen och kontanter för hundratusentals euro beslagtagits i Finland. Finländska myndigheter har dessutom gripit nästan 100 personer i samband med operationen.

"Tungt slag mot organiserad brottslighet"

Polisen i Australien, Nya Zeeland och USA:s federala polis FBI gav redan i natt ut en del uppgifter om utredningen.

Utredarna använde sig av en trojansk häst i form av en krypterad plattform för att övervaka kriminella nätverk. Plattformen ”AnoM” som installerades på ombyggda telefoner uppgavs vara trygg från avlyssning, men egentligen kontrollerades den av polisen.

Under Europols presskonferens sa FBI:s representant att appen installerades i kriminella nätverks telefoner i över hundra länder. Över 25 miljoner meddelanden kunde avläsas.

Australiens premiärminister Scott Morrison säger att operationen varit ett stort genombrott i kampen mot den organiserade brottsligheten.

‒ Det här är ett tungt slag mot organiserad brottslighet ‒ inte bara här i landet. Det här kommer att påverka den organiserade brottsligheten i hela världen, sa han.

Våld, droger och mord

Den krypterade plattformen gav polisen möjlighet att följa med miljontals meddelanden i realtid. Enligt Australiens högsta polischef Reece Kershaw diskuterade användarna mordplaner, storskalig narkotikasmuggling och andra grova brott på appen.

‒ Allt de talar om är droger, våld, attacker mot varandra, hur oskyldiga människor ska mördas och en rad andra saker, sa Reece Kershaw.

Han uppgav att polisen i Australien genom AnoM kunnat stoppa en rad mord, bland annat en planerad masskjutning i en förstad.

Under gårdagen greps 200 personer i polisens räder i landet.

Källor: Reuters, BBC, SR, STT, polisens pressmeddelande

Artikeln uppdaterades klockan 11.39 med mer information om hur många som greps och med information om vad som framkom på Europols presskonferens. Artikeln uppdaterades ytterligare 11.51 med information om hur polisen i Finland deltog i operationen.