Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Villekulla daghem i Lovisa ska flytta ‒ renovering och försäljning av byggnaden inte aktuellt 

ett gult trähus och gungor
Bildtext Villekulla daghem är gammalt och drabbat av fuktskador. Arkivbild.

I höst ska det svenska daghemmet Villekulla daghems verksamhet flytta till ersättande lokaler intill Generalshagens skola.

Det här beslöt Lovisa stadsstyrelse på sitt möte på måndagen.

Stadsstyrelsen beslöt också att de nuvarande lokalerna inte ska renoveras på grund av de höga kostnaderna och byggnadens funktionella brister. 

Daghemmet är gammalt och drabbat av fuktskador. Då byggnaden undersöktes upptäcktes skador av olika grad, i bland annat bottenbjälklagets och ytterväggarnas konstruktioner.

Reparationskostnaderna har beräknats uppgå till 635 000 euro.

Nej till försäljning

Under måndagskvällen diskuterades också förslaget om att sälja Villekulla daghem och Muminhuset i Lovisa.

Stadsstyrelsen kom enhälligt fram till att avlägsna beslutsförslaget på initiativ av stadsstyrelsens första vice ordförande Arja Isotalo (SDP).

Enligt styrelseordförande Tom Liljestrand (SFP) ville man ha lite mer betänketid.

– Nog är det möjligt att det blir en försäljning ändå, men det här ärendet kom väldigt snabbt, gällande att vi skulle ge grönt ljus till försäljning genast. Vi tyckte enhälligt att det borde utredas närmare, säger Liljestrand.

Dagisbyggnaden ligger på en central plats i staden, på en värdefull tomt.

– Också själva Villekulla-huset är ett gammalt fint hus så därav tyckte vi att det inte är någon brådska med försäljningen utan man kunde titta närmare på detaljplanen och så vidare, säger Liljestrand.

Han tror att man kommer att återkomma till saken i höst. Då, när saken har undersökts närmare, får nya fullmäktige ta ställning till om huset ska säljas eller inte.

Planeringen av ett nytt daghem inleds förmodligen nästa år

På sitt senaste möte beslöt stadsstyrelsen också föreslå för stadsfullmäktige att ett tilläggsanslag på 180 000 euro beviljas för grundläggningen av de ersättande lokalerna.

Därtill beslöt de att ge lokalserviceenheten tillstånd att omedelbart inleda de åtgärder som krävs för att få i ordning de ersättande lokalerna.

Utöver det här föreslår stadsstyrelsen för stadsfullmäktige att fullmäktige inleder projektplaneringen för ett nytt daghem nästa år.