Hoppa till huvudinnehåll

Kommunalvalet 2021

Valdagen är här! Här är tidtabellen för dagens valkalas och allt annat du behöver veta

Från 2021
Uppdaterad 13.06.2021 09:54.
Bild med texten Kommunalvalet 2021 på färggranna staplar
Bild: Yle

Välkommen på Svenska Yles valkalas! Dagens dukning: En riksvalvaka, regionala valvakor från Nyland, Åboland och Österbotten kryddat med publikchattar där alla kan delta. En gigantisk resultatservice-tjänst som levererar allt i realtid. Och mycket mer.

I dag går Finland till kommunalval. Hela 35 627 kandidater ställer sig till förfogande och närmare 1,5 miljoner har redan förhandsröstat. Det här firar Svenska Yle med att bjuda publiken på en stor buffé med något för alla.

- Vi satsar speciellt mycket på att erbjuda en mer skräddarsydd valkväll för publiken i olika delar av Svenskfinland. För första gången sänder vi tre regionala valvakor på Arenan, medan den traditionella riksvalvakan har sin givna plats i Yle Fem. Våra redaktioner i Österbotten, Åboland och Nyland har jobbat hårt hela våren för att göra valet extra angeläget för vår publik, säger Pia Johansson, ansvarig producent för samhällsinnehåll på Svenska Yle.

Hållpunkter för valdagen

9.00-20.00 Vallokalerna är öppna.

19.50 Svenska Yles valvaka börjar.

20.00 Vallokalerna stänger.

20.00 Förhandsrösterna börjar droppa in.

20.00 Resultatservicen öppnar.

19.55 Österbottens valvaka med chatt kör i gång.

20.00 Nylands valvaka med chatt kör i gång.

20.00 Åbolands valvaka med chatt kör i gång.

Peik Österholm, Carin Göthelid och Ann-Charlotte Åkerholm
Bildtext Programledartrion består av Peik Österholm, Carin Göthelid, Ann-Charlotte Åkerholm.
Bild: Jyrki Valkama / Yle

Valvakan på Yle Fem och Arenan kl. 19.50

Valvakan på Yle Fem fokuserar på resultat och analys på riksnivå, utan att ändå glömma bort de finlandssvenska regionerna. Professor Åsa von Schoultz fungerar som expertkommentator. Före detta partiledaren och politikern Stefan Wallin (SFP) och Kommunförbundets utvecklingschef Linda Grönqvist bidrar med analys och diskussion kring valets betydelse både på nationell nivå och med tanke på kommunerna.

De tre regionala valvakorna i Österbotten, Åboland och Nyland tas regelbundet in i rikssändningen. Programledare för sändningen är Carin Göthelid, Ann-Charlotte Åkerholm och Peik Österholm. 

Här kan du titta på streamen när den börjar.

Programmet är inte längre tillgängligt

Valvaka i Österbotten på Arenan med start kl. 19.55

En ljushårig kvinna och en mörkhårig man tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns en solig esplanad.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

För första gången gör Yle Österbotten en direktsänd valvaka på webben. Kommunalvalets resultat redovisas och analyseras av statsvetaren Claus Stolpe och inbjudna gäster. Programledare är Ida-Maria Björkqvist och Filip Stén.

Här kan du kolla när streamen börjar.

Direktsänd valvaka från Österbotten: SFP tappar mandat i flera kommuner medan Sannfinländarna går framåt – skräller med fyra nya mandat i Karleby - Spela upp på Arenan

Valvaka i Åboland på Arenan med start kl. 20

Programledarna Nora Engström och Maria Nylund.
Bildtext Valvakan från Åboland leds av Nora Engström och Maria Nylund.
Bild: Arash Matin / Yle

Vilka åboländska profiler kom in, vilka föll ut? Vilka partier får makten? Det går också att skicka frågor till direktsändningen via vår chat.

I den åboländska resultaträkningen i direktsändning fokuserar vi på Åbo, Pargas, Kimitoön och S:t Karins. Under kvällen ger kandidater och väljare runt om i Åboland sina färska kommentarer och expert i tv-studion är kommunforskare Siv Sandberg från Åbo Akademi.

Valvakans programledare är Maria Nylund och Nora Engström. Reportrarna ute på fältet är Jesper Alm, David Fagerudd, Carl Fahllund, Carmela Johansson och Maj Lundström.

Här kan du titta på sändningen när den börjar.

Kommunalvalet 2021 - här är Åbolands valvaka - Spela upp på Arenan

Valvaka från de nyländska kommunerna på Arenan med start kl. 20

Frida Frankenhauser och Minna Ahlmark
Bild: Jyrki Valkama / Yle

Kommer SFP, som är störst i Raseborg, Hangö och Ingå, att få behålla sin majoritet? Vem blir borgmästare i Helsingfors? Hur syns Sanna Marin-effekten i Borgå med en stark svenskspråkig socialdemokratisk avdelning?

I Nylands valvaka varvas stora städer med små kommuner och valfrågorna berör det mesta mellan himmel och jord. Vi får höra känslor och intressanta kandidatintervjuer från våra reportrar i tio olika kommuner i hela Nyland. I studion analyserar programvärdarna Frida Frankenhaeuser och Minna Almark läget med ett gäng inbitna experter. Jonas Blomqvist botaniserar i valresultaten från alla kommuner i Nyland under sändningens gång.

Direktsänd valvaka i Nyland - Spela upp på Arenan

Resultatservicen

Kom din granne in, och hur gick det för kusinen och kompisen? Älskar du siffror, statistik och prognoser? Vill du nörda ner dig riktigt ordentligt i statistiken? Då är Resultatservicen din bästa vän i kväll. Här får du reda på alla resultat i realtid på kommunnivå.

Vet du inte vem du ska rösta på? Spana in vår valkompass för kommunalvalet 2021.

Fortfarande inte övertygad? Ge oss tre minuter så omvänder vi dig med vår video.

Ointresserad av kommunalpolitik? Vi omvänder dig på 3 minuter - Spela upp på Arenan