Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter kritik: Attendo avskaffar bonussystem för chefer

Från 2021
Attendo, Itämerenkatu 9 Helsinki
Bildtext Attendos bonussystem för chefer har väckt kritik. Samtidigt har ett äldreboende i Stockholm pekats ut för att ha skött coronaepidemin på dåligt sätt.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Vårdjätten Attendo avskaffar sitt kritiserade bonussystem för operativa chefer, skriver SVT Nyheter. Orsaken är flera avslöjanden om bland annat hur det privata vårdbolaget behandlat boende och anställda och om chefernas miljonbonusar.

Koncernchefen Martin Tivéus säger till SVT Nyheter att alla cirka 500 chefer i den skandinaviska verksamheten omfattas av att bonussystemet avskaffas.

– Debatten som överskuggar allt vi gör står inte i proportion till nyttan med systemet, säger Tivéus.

Aftonbladet avslöjade i våras att toppchefer vid bolaget fått miljonbonusar under fjolåret. Enligt Tivéus väljer man nu att avstå från bonussystemet, som enligt honom är en mycket liten del av bolagets lönekostnader.

Visselblåsare varnades och fick en ursäkt

I april gick Sveriges radio ut med information om missförhållanden på Attendos äldreboende Sabbatsbergsbyn i Stockholm. Attendo hade hävdat att personal och coronasmittade klienter isolerades från övriga på boendet, men både personal och anhöriga uppgav att det inte stämde.

Ett vårdbiträde som påtalade bristerna vid boendet kallades upp till Attendos huvudkontor och fick en varning för att hon påtalat bristerna på boendet i medierna, vilket ledde till en förundersökning.

Vårdbiträdandet fick senare en offentlig ursäkt av Tivéus.

Diskussion om artikeln