Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kjell Carlström, tidigare proffscyklist: Jag blev erbjuden dopning "för att bli en hurja bra cyklist" men valde att tacka nej

Från 2021
Kjell Carlström småler in i kameran. Bakgrunden är en grönskande skogsdunge.
Bildtext Kjell Carlström är en av Finlands mest meriterade cyklister.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Tvåa på en etapp i Tour de France 2006. Seger i anrika loppet Paris-Nice 2008. Den största segern är kanske ändå att han varit sann mot sig själv. Kjell Carlström sommarpratar om att lyckas nå toppen – utan dopning.

Första gången Kjell Carlström själv kom i kontakt med dopning var under hans andra år som proffscyklist, 2003. En lagkompis förklarade att om han var intresserad, så var det nog möjligt att få tag på ”något”.

Kjell hade sett hur lagkompisar plötsligt kunde höja nivån rejält på bara ett par veckor, cykla ifrån honom, för att sedan ganska snabbt vara sämre igen.

– Först kunde jag inte förstå sambandet, men efter ett samtal med en av lagkompisarna förstod jag hur det låg till: de hade tillgång till dopning.

I sitt sommarprat berättar Kjell Carlström hur det gick till.

– Är det vanligt att mina konkurrenter håller på med ”något”? Kommer jag någonsin att komma någon vart när jag bestämt mig för att inte ta ”något”? 

Tankarna snurrade i huvudet på den hårt satsande cyklisten från Borgå. Antagligen var det så att de flesta som vann i de stora tävlingarna använde ”något”, men själv vägrade han fuska.

– Jag kom fram till att jag gett mig in i den här sporten för att se hur bra jag kan bli – utan förbjudna preparat. Och när jag inte längre utvecklas, då slutar jag.

Cykelamatör och samvetsproffs

Beslutet togs egentligen redan 1995 när han som amatör cyklade Danmark Runt med landslaget. Molokna efter att ha placerat sig i botten av tävlingen funderade de finska åkarna på hur det kom sig att Bjarne Riis och de andra i täten kunde åka så snabbt. Handlade det om dopning? 

Kjell konstaterade att det inte var ett alternativ för honom, men fick en skeptisk blick av en lagkompis som var en av de mer etablerade cyklisterna i landslaget.

– Säg inte sånt du inte kan hålla när du blir proffs. 

På unge Carlström bultade hjärtat. Han sa bestämt:

– Jo, det kan jag säga, för jag vet att jag kommer att hålla det. För när jag sitter i gungstolen som gammal och ser på mina pokaler så vill jag kunna säga: det där, det gjorde jag själv, ingen dopning.

Kjell cyklar längs en landsväg.
Bildtext Kjell Carlström i proffsstallet Liquigas Bianchis tävlingsdräkt.
Bild: Yle/Sporten, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Smutsiga konkurrenter och rena speglar

Under hela karriären har Carlström hållit sitt löfte, vilket då och då gett upphov till förvånade miner bland konkurrenterna.

– En konkurrent försökte förklara att jag skulle vara en “hurja” bra cyklist om jag började använda dopning, att jag säkert skulle vinna många tävlingar. 

Men Kjell, liksom många andra cyklister, insisterade på att dopning inte passar honom.

– Jag vill kunna sova gott om nätterna utan att oroa mig. Jag vill kunna se mig i spegeln och veta att jag är ren. Det är viktigare för mig än att vinna.

Bitterhet gör bara backen tyngre

Trots att flera av Carlströms konkurrenter under karriären åkt fast för dopning och trots att han med största sannolikhet nått ännu fler framgångar om alla tävlat utan förbjudna preparat, så är han inte bitter.

– Ifall någon konkurrent åker fast i ett dopningstest hjälper det inte mig överhuvudtaget om jag blir bitter. 

Och det hjälper inte heller att vara misstänksam mot sina konkurrenter. 

– Cykling är helt tillräckligt tungt ändå. Jag behöver all min energi för att fokusera på mig själv, på att bli bättre både fysiskt och taktiskt.

Kjell säger att det är lika vanligt, eller ovanligt, med dopning inom i cykling som i andra sporter, enda skillnaden är att man inom cykling varit föregångare och arbetat aktivt mot dopning.

Kjell poserar för kameran på ett hustak. En stad skymtar oskarpt i bakgrunden.
Bildtext Efter en lång karriär som proffscyklist är Kjell Carlström idag VD för ett israeliskt stall med bas i Spanien.
Bild: Noa Arnon, grafik: Yle/Jussi Pernaa

I sitt sommarprat berättar Kjell Carlström om kärleken till cyklingen. Om jubel och punkteringar. Men också om idrottens mörka sida – om dopning. 

Vegas sommarpratare sänds varje vardag kl. 10:03 och 22:15. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

MUSIKLISTA

Queen: Bicycle Race

Moby: Green Sally Up

Torikka feat. Maria Ylipää: Stormskärs Maja

Kent: Utan dina andetag

Fabrizio Moro: voglio stare con te

Ststem of a Down: Aerials

Linkin Park: One More Light

Adele: Rolling in the Deep

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln