"Gillar man djur så kan man nästan inte kalla det här för jobb" – lika många avlade sin yrkesexamen i år trots coronapandemin
I år har en stor del av undervisningen inom yrkesutbildningen skötts på distans vilket försvårat och till viss del också förhindrat möjligheterna att genomföra yrkesprov.
Men det påverkade ändå inte antalet examinander - 1 239 personer avlade sin yrkesexamen på svenska det här läsåret vilket är sju fler än i fjol.
Från Axxell Brusaby i Kimito fick totalt 29 personer en yrkesexamen i år, och på torsdagen hölls årets sista avslutning vid läroverket.
- Det känns nog jätteskönt att vara färdig och jag ser fram emot värmen och sommaren. Men jag kommer nog att fortsätta jobba ungefär som jag gjort hittills, det vill säga några dagar i veckan som djurskötare vid Brusaby och resten av tiden hjälper jag till hemma på gården där vi har dikor, säger nyligen utexaminerade djurskötaren Serafina Jansson från Nagu.
Bland svenskspråkiga unga väljer fyra av tio yrkesinriktade studier efter grundskolan. För Jansson kändes yrkesskolan i Kimito som ett självklart val.
- Jag har alltid haft ett intresse för djur och tyckte att skolan i Brusaby verkade lagom stor. Min bror har också gått lantbrukslinjen där så jag visste ungefär vad jag skulle vänta mig och utbildningen motsvarade det jag hade hoppats på, säger hon.
Brist på avbytare inom jordbruket
Jansson har tidigare haft ett särintresse för produktionsdjur och valde därför lantbrukslinjen på djurskötarutbildningen. Efter erfarenhet av det mesta inom djurskötsel är hon öppen för olika slags jobb.
- Jag vet inte om man kan kalla jobbet för jobb alla gånger, om man gillar djur så är det mest roligt. Förutom arbetet vid skolan och på gården har jag har skött om labradoren Yedi som är en blivande assistenthund. Han kommer till exempel att kunna fylla tvättmaskinen, kalla på hissen eller öppna dörrar. Innan man får bli skötare för en assistenthund kollar hundtränaren så att man är lämplig för uppgiften. Vardagsrutinerna är viktiga så att hundens grundskolning upprätthålls, säger Jansson.
Eftersom det råder brist på avbytare inom jordbruket, det vill säga djurskötare som hoppar in om lantbrukaren är sjuk eller håller semester, tror Jansson att det finns jobb så det räcker.
- Men jag gillar ju också att jobba med barn, så jag skulle kunna tänka mig att utbilda mig till närvårdare, eller alternativt vidareutbilda mig till agrolog. Men jag tror jag ska jobba med det här först nu och ser om jag vill göra något annat senare, säger hon.