Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Paula Erkkilä ny vd för Österbottens handelskammare

Från 2021
Uppdaterad 08.06.2021 17:54.
Kvinna med axellångt blont hår står och ser rakt in i kameran, i bakgrunden en gata och höghus. Det är sommar på bilden.
Bildtext Bland många sökande var det direktör Paula Erkkilä som blev styrelsens val till vd-posten.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Direktören Paula Erkkilä blir ny verkställande direktör vid Österbottens handelskammare. Erkkilä efterträder Juha Häkkinen som går i pension.

På tisdag presenterades vem som blir Österbottens Handelskammares nya vd efter att nuvarande vd:n Juha Häkkinen går i pension 1 oktober. Det blev Paula Erkkilä, som valdes bland 26 sökande.

– Jag är väldigt glad över det här valet. Kvalitén på alla sökanden har varit hög, och sedan valet blev klart kan jag sova gott om nätterna, säger handelskammarens styrelseordförande Ulf Nylund.

– När Juha sa att han ska gå i pension, tänkte jag att jag nu vill ha nya utmaningar. Jag känner våra medlemmar väldigt bra, vår region och personal och tänkte att nu är rätt tid att söka, säger Erkkilä.

Erkkilä hade det som krävdes

Paula Erkkilä jobbar för tillfället som direktör för Österbottens handelskammare, men blir nu verkställande direktör.

– Det innebär naturligtvis större stövlar och ansvar, säger Erkkilä.

Nylund säger att Erkkilä inte fick någon förtur tack vare att hon jobbade på handelskammaren, utan att processen var helt öppen.

– Vi kom fram till att det är en profil vi vill ha. Utåtriktad med mycket aktivitet och sen att man har kontakterna runt om, både på det lokala planet och till Helsingfors där många beslut tas. På basen av det här bedömde vi att Paula hade de bästa kvaliteterna, säger Nylund.

Man med bakåtkammat blont hår och glasögon står och ser rakt in i kameran, i bakgrunden en gata och höghus. Det är sommar på bilden.
Bildtext Styrelseordförande Ulf Nylund säger att han är glad över valet av Paula Erkkilä och betonar att hon inte valdes för att hon redan jobbar inom handelskammaren.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Mer arbetskraft behövs i Österbotten

Österbottens handelskammare bevakar näringslivets intressen i Österbotten och Mellersta Österbotten och har omkring tusen medlemmar. Medlemmarna består av allt från enskilda företagare till storföretag som Wärtsilä och ABB. Erkkilä ser inte den här bredden som något problem.

– Det viktigaste är att känna medlemmar och företag. Därför är det viktigt att besöka företag och bygga förtroende och diskutera, säger Erkkilä.

Du tillträder i en utmanande tid för företagen, med tanke på pandemin, vilka ser du som de största utmaningarna nu?

– Jag tycker vi ser ljuset i tunneln nu eftersom pandemin verkar börja vara över. Vi har diskuterat med många företag som säger att framtiden ser ljusare ut. Vi har också många jättestora investeringar på gång, så den största utmaningen är att skaffa kunnigt folk och arbetskraft till regionen, säger Erkkilä.

Erkkilä är bosatt i Karleby och kommer att vara verksam i hela Österbotten och Mellersta Österbotten. Hon tillträder som vd 1 oktober. Handelskammaren kommer också att anställa en direktör som placeras i Vasa.

Artikeln uppdaterad 8.6 klockan 17.54.