Schweiz röstar om konstgjorda bekämpningsmedel – vill satsa på att bli det första helt ekologiska landet i Europa
Söndagen den 13 juni ordnas en folkomröstning i Schweiz om förbud mot konstgjorda bekämpningsmedel, i syfte att skapa ett ekologiskt jordbruk. Folkomröstningen väntas bli mycket jämn.
Om förslaget går igenom blir Schweiz det första landet i Europa som förbjuder artificiell bekämpning.
Ett annat initiativ som ingår i samma folkomröstning på söndag gäller dricksvattnet.
Målet är att förbättra kvaliteten på dricksvattnet och maten i Schweiz genom att upphöra med stöd till de bönder som använder konstgjorda bekämpningsmedel i sina odlingar och som ger profylaktisk antibiotika till sina djur.
De som stöder initiativet hoppas på att Schweiz beslut ska sprida sig och att förbud införs också i andra länder.
Globalt är det bara Bhutan som har infört ett totalt förbud mot syntetiska bekämpningsmedel.
Konstgjorda bekämpningsmedel anses kunna ge allvarliga hälsoproblem och minska på den biologiska mångfalden.
Två initiativ i ekologisk riktning
Det första initiativet vill stoppa allt stöd till de jordbrukare som använder bekämpningsmedel eller profylaktisk antibiotika, eller som importerar djurfoder.
Det andra initiativet innebär ett totalförbud mot användning av syntetiska bekämpningsmedel och ett importförbud mot produkter som tillverkats med eller som innehåller bekämpningsmedel.
En del schweizare bedömer att ekologisk odling nog är möjlig utan en justering av priser.
- Vi kan inte fortsätta med att använda bekämpningsmedel i jordbruket. De skadar människors hälsa, de skadar jordmånen, och om vi tänker på de följande 20-30 åren så måste vi tänka på trygghet, befolkningens hälsa och kvaliteten på jorden, kommenterar en kvinna i Zürich.
Tillverkarna hävdar å sin sida att deras bekämpningsmedel är rigoröst testade och begränsade, och att de kan användas tryggt.
Enligt tillverkarna skulle skördarna minska betydligt om användningen av den här sortens metoder förbjuds.
Schweiz är starkt splittrat i frågan
Schweiz har varit splittrat i frågan och debatten om dessa båda initiativ har gått het.
Folkomröstningen väntas bli jämn.
Enligt en färsk gallup stöder 48 procent av väljarna initiativet om dricksvatten och 49 procent ett förbud mot artificiell bekämpning.
Om de båda förslagen godkänns får bönderna en övergångsperiod på tio år för att ställa om sin verksamhet. Det här skulle innebära att Schweiz blir pionjär då det gäller ekologisk matproduktion.
Vinodlaren Roland Lenz, som nyhetsbyrån Reuters har talat med, anser att ett sådant beslut skulle utgöra ett exempel för resten av världen.
– Om det här godkänns betyder det otroligt mycket för människors livskvalitet. Vårt dricksvatten kommer om cirka 20-30 år att vara rent igen och vår jord blir bördig igen. Vårt beroende av andra länder blir också mindre, säger Lenz som har satsat på ekologisk vinodling.
Enligt honom missar schweizarna nu sin chans och går mot en stor förlust om de röstar nej till förslagen.
Roland Lenz är omgärdad av odlare som motsätter sig initiativet.
Jordbrukarna upplever att deras livsstil är hotad
Enligt jordbrukarnas fackförbund upplever många av dess medlemmar att deras livsstil är hotad.
Dominic Haab, som har en gård utanför Zürich, konstaterar att konsekvenserna för den agrara ekonomin kan bli hårda.
Lokal verksamhet drabbas hårt om djurhållningen minskas och om det införs restriktioner på importerat foder.
– Vår produktion kommer snabbt att rasa. Vi kommer inte att ha schweiziskt kycklingkött eller schweiziskt svinkött vilket leder till ökad import, säger han till Reuters.
– I dag finns det en hel del människor, speciellt i städerna, som inte har en aning om vad jordbruk innebär. Om de har två tomater i sin trädgård framför fönstret så tror de att de förstår vad jordbruk är och att de vet hur man sköter en ekologisk odling, kommenterar Dominics far, Martin Haab som leder jordbrukarnas organisation i Zürich.
Källa: Reuters