Hoppa till huvudinnehåll

Kommunalvalet 2021

Här är kommunerna med flest kvinnor, unga och nyinvalda i fullmäktige och här skiftade makten – se valresultatet på kartan

Från 2021
Uppdaterad 15.06.2021 11:45.
Grafik som visar andelen kvinnor och män, medelåldern och andelen nyinvalda i kommunfullmäktige efter valet 2021
Bild: Clas Christiansen/yle

Sannfinländarna gjorde sitt bästa kommunalval hittills: i sex kommuner blev Sannfinländarna störst och partiet gick framåt i 269 kommuner. Centern tappade sin ledande ställning i tolv kommuner och backade i 238. Esbo har den största andelen kvinnor i fullmäktige och Merijärvi har det yngsta fullmäktige.

Centern är alltjämt det parti som är störst i flest kommuner men i kommunalvalet 2021 tappade partiet sin ledande ställning i tolv kommuner. I år lyckades ett flertal oberoende grupperingar bli störst i de kommuner där de ställde upp. I tio kommuner var lokala grupperingar störst vilket är mer än tidigare. 2017 hade två kommuner en lokal gruppering flest platser i kommunen.

Kartorna visar vilket parti som var störst efter valet 2017 och nu. Du kan klicka för att visa valresultatet 2017 och 2021.

*Sedan 2017 har kommunen Valtimo slagits ihop med Nurmes och Honkajoki med Kankaanpää.

Sannfinländarna gick framåt i 269 kommuner, Centern backade i 238 kommuner

Även om SFP gick framåt med 0,1 procentenhet totalt sett tappade partiet åtta mandat jämfört med förra kommunalvalet. Särskilt i Lovisa minskade stödet för SFP. I Ingå gjorde partiet däremot ett bra val.

Det parti som tappade mest var Centern som backade i 236 av 293 kommuner. Bara i Kontiolax, Asikkala och Enare hade Centern en tydlig valframgång. Sannfinländarna gick däremot starkt framåt i så gott som alla kommuner där de ställde upp. Partiet hade störst framgång i Pyhäjärvi i Norra Österbotten där de fick 23 procentenheter större stöd och sju mandat fler än sist.

Välj parti så visar grafiken om stödet för partiet har minskat (rött) eller ökat (grönt).

Andelen nya lika stor som sist

Före valet var det klart att en stor del av landets fullmäktigen skulle komma att möbleras om i och med att en av tre invalda inte ställde upp för omval. Förändringen blev ändå exakt lika stor som efter kommunalvalet 2017. 44 procent av de som valdes in i kommunernas fullmäktigen var nya efter valet 2017 och 44 procent är nya nu.

Mest nya ledamöter fick fullmäktige i Alavieska i Norra Österbotten, 81 procent. I Svenskfinland har lappträsks nya fullmäktige flest nyinvalda: 62 procent av ledamöterna satt inte med och fattade beslut i kommunen under den förra mandatperioden.

Ser man på vilka kommuner där minst förändring har skett är Kankaanpää i landskapet Satakunta den där flest ledamöter fortsätter, bara 17 procent är nyinvalda. I Svenskfinland är det i Korsholm som flest veteraner fortsätter med sitt fullmäktigeuppdrag, 33 procent är nya.

Ingen förändring i andelen kvinnor jämfört med förra mandatperioden

I valet 2017 valdes ett rekordstort antal kvinnor i kommunernas fullmäktige, då hade 28 kommuners fullmäktige fler kvinnor än män. Trots det var det männen som innehade de tyngsta förtroendeposterna i kommunerna under föregående mandatperiod. I hela landet var kvinnornas andel 39,9 procent under den förra mandatperioden och nu är kvinnornas andel 40 procent.

Bland de som kandiderade i år var andelen män och medelåldern högre än inför valet 2017. Efter valet 2021 har 29 fler kvinnor än män i fullmäktige och efter valet 2017 var det 28 kommuner. I åtta kommuner har kvinnorna mer än 55 procent av fullmäktigeplatserna: Esbo, Posio, Siikais, Riihimäki, S:t Karins, Hankasalmi, Helsingfors och Vanda. 

I den största delen av kommunerna har männen alltså fortfarande makten. I Evijärvi valdes bara en kvinna in i fullmäktige vilket gör att könsfördelningen i kommunen är 94 procent män och 6 procent kvinnor. I Svenskfinland är Hangö den kommun som har störst andel män i fullmäktige, 80 procent.

Fullmäktigeledamöterna är i medeltal 51 år gamla

Ser man på hela landet har kommunpolitikernas medelålder stigit med ett år från 50 till 51 år. De äldsta beslutsfattarna har Pertunmaa i Södra Savolax. Där är medelåldern 59,4 år.

Det yngsta fullmäktige finns i Merijärvi i Norra Österbotten. I Merijärvi är fullmäktiges medelåder 41,5 år. Också Närpes har rätt unga beslutsfattare, i Närpes nya fullmäktige är medelåldern 43,5 år vilket är klart under landets medeltal.

Rättelse 14.6 11:32: Kommunen med flest nyinvalda i Svenskfinland rättades från Sibbo (60 procent till Lappträsk (62 procent).