Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisman erkänner kidnappning och våldtäkt på Sarah Everard

Från 2021
Kotimatkallaan surmattua naista on muistettu Lontoossa Clapham Common -puistossa. Järkyttävä tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Britanniassa naisten kokemasta turvattomuudesta.
Bildtext Fallet med den mördade Sarah Everard ledde till livlig diskussion om kvinnors rätt att tryggt röra sig ute på gatorna.
Bild: AOP

Den polis som misstänks för våldtäkt och mord på Sarah Everard i Storbritannien i mars har erkänt sig skyldig till kidnappning och våldtäkt.

Den 33-åriga Sarah Everard försvann då hon promenerade hem i Clapham i södra London den 3 mars. Hennes pojkvän anmälde henne försvunnen nästa dag, och den 10 mars hittades kvarlevorna av henne i en skog i Kent.

En 48-årig polis greps misstänkt för mordet nästan en vecka efter Everards försvinnande. Mannen jobbade för en polisavdelning som sköter övervakningen i parlaments- och diplomatbyggnader.

Mannen erkände i dag att han kidnappat och våldtagit Everard. Han erkänner också att han orsakat Everards död, men han har inte gett något svar på åtalet om mord.

Polisen kritiserades våldsamt

Fallet med Sarah Everard väckte uppmärksamhet både i och utanför Storbritannien. Polisen kritiserades bland annat för att den misstänkte fick fortsätta i tjänst medan polisutredningen pågick.

Polisen fick också kritik för att de, då Everard försvann, uppmanade kvinnor i södra London att vara försiktiga och undvika att röra sig utomhus ensamma.

Uppmaningen sågs som skuldbeläggning av offren i stället för att lägga ansvaret på förövarna.

I mitten av mars, några veckor efter att Everard försvann, ordnades en demonstration för att hedra Everards minne. Polisen grep fyra personer i samband med demonstrationen och anklagades för att ha behandlat demonstranter onödigt hårdhänt.

Källor: BBC, The Guardian

Diskussion om artikeln