Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Coronafall i Sveriges trupp inför EM – Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg har testat positivt

Från 2021
Uppdaterad 08.06.2021 19:31.
Dejan Kulusevski.
Bild: HENRIC WAUGE/Sw​edish Press Agency

Coronaviruset har letat sig in även i det svenska fotbollslandslaget. Först meddelande förbundet att Dejan Kulusevski hade smittats och sedan kom även beskedet att Mattias Svanberg testat positivt.

Samtliga lag har protokoll att följa men ändå har coronaviruset hittat in i en del trupper. Hollands målvakt Jasper Cillessen missar EM efter att han testat positivt för covid-19 och i Spanien har man placerat nya spelare i en reservbubbla sedan Sergio Busquets smittats.

Nu finns även ett fall i det svenska landslaget. På tisdagseftermiddagen höll förbundet en presskonferens där man berättade att Dejan Kulusevski har smittats.

– Dejan Kulusevski kände sig lite förkyld så vi gjorde ett snabbtest och det var positivt. Vi informerade resten av gruppen och vi hoppas att han får en lindrig variant. Han har haft det tidigare.

– Fördelen med att ha haft det tidigare är att man i flesta fall får ett mildare förlopp och är mindre smittsam. Vi har identifierat de som suttit nära honom och de har inga symptom. De har testats idag och vi får svaret snart, säger landslagets läkare Anders Valentin.

Smittades under ledigheten

Sverige har sin EM-bas i Göteborg dit spelarna anlände på tisdagen efter några lediga dagar. Kulusevski smittades under de lediga dagarna.

Han ska nu sitta i karantän i åtminstone sju dagar och kommer att missa Sveriges EM-premiär mot Spanien på måndag.

– Det är så klart jättetråkigt, för Dejan och totalt sett. Det skapar en viss oro men vi hanterar det som vi ska göra och jag är trygg med läkarna. Jag hade gärna varit utan det här så klart.

– Det är extremt olyckligt att vi fått in det här. Beslutet att ge spelarna ledigt står jag för alla dagar i veckan, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Positivt test också för Svanberg

Resten av truppen kommer att fortsätta träna som vanligt och Andersson har i nuläget inga planer på att kalla in någon ersättare för Kulusevski.

Några timmar efter presskonferesen kom nästa besked från det svenska laget. Även Mattias Svanberg är smittad. Han fanns med i början av kvällens träning men klev sedan av.

– När samtliga testsvar kommit har det visat sig att Mattias Svanberg fått ett positivt test. Mattias kommer inte att träna med laget och isoleras nu på hotellet. Testet kommer att analyseras igen och kompletterande testning kommer att göras, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Även Svanberg kommer att missa EM-premiären mot Spanien.

Förutom Spanien kommer Sverige att möta Slovakien och Polen i gruppspelet.

Rubriken och texten uppdaterad 8.6.2021 klockan 19.19 med information om Mattias Svanbergs positiva test.

Diskussion om artikeln