Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restauranger och barer får hålla öppet längre och dans- och karaokeförbudet luckras upp på många håll – se vilka regler som gäller restaurangerna i ditt landskap

Från 2021
Uppdaterad 08.06.2021 18:50.
uteservering vid aura å
Bildtext På basnivån behöver kunderna inte heller ha bords- och sittplats på uteserveringar. Bland annat Åland och Österbotten är områden där epidemin befinner sig på basnivån. Bilden är från Åbo och den är tagen i slutet av april.
Bild: Arash Matin / Yle

Dans- och karaokeförbudet slopas på många håll och restaurangverksamhet under publikevenemang blir möjligt i bland annat Österbotten, Egentliga Finland och på Åland. Dessutom lättas begränsningarna i öppettiderna och i alkoholserveringen.

Statsrådet har ändrat den förordning som begränsar restaurangverksamheten i och med coronaepidemin.

Restriktionerna lättas i enlighet med det förslag som ministerarbetsgruppen för social- och hälsovård gav i förra veckan. Dessutom övergår Mellersta Österbotten från samhällsspridningsfasen till accelerationsfasen.

I områden som befinner sig på basnivån eller i accelerationsfasen slopas förbudet mot dans och karaoke.

Bland annat Åland, Österbotten och Egentliga Finland hör till de områden där coronaepidemin befinner sig på antingen basnivån eller i accelerationsfasen just nu.

På basnivån behöver kunderna inte heller ha bords- eller sittplats på uteserveringar.

Det här betyder att restaurangverksamhet vid publikevenemang också blir möjligt från och med den 9 juni. Dessutom lättas öppettiderna och alkoholserveringstiderna upp.

Begränsningarna gäller inte personalrestauranger eller take away-försäljning. Restriktionerna som rör öppettiderna gäller inte bensinstationer eller ombord på fartyg och flygplan.

Det här gäller områden på basnivån:

 • Alkohol får serveras mellan klockan 07–01 och restaurangerna får hålla öppet för kunder mellan klockan 05–02.

 • Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är alkoholservering får använda hälften av kundplatserna inomhus. Övriga restauranger får använda 75 procent av kundplatserna inomhus.

 • Begränsningarna av antalet kunder gäller inte på Åland.

 • Kunderna behöver inte längre anvisas att sitta kvar på sina egna sittplatser inomhus. Det betyder att det så kallade "förbudet mot dans och karaoke" slopas.

 • Kunderna behöver inte längre ha egna bords- och sittplatser på uteserveringar. Begränsningarna av kundplatserna gäller inte uteserveringar. På uteserveringar är det också fritt fram att dansa och sjunga karaoke. 

Åland, Södra Österbotten, Kajanaland, Norra Österbotten, Norra Savolax, Norra Karelen, Mellersta Finland, Södra Savolax, Österbotten, Satakunta, Södra Karelen och Lappland är regioner som omfattas av de regler som gäller regionerna på basnivån.

Det här gäller områden i accelerationsfasen:

 • Alkohol får serveras mellan klockan 07–22 och restaurangerna får hålla öppet mellan klockan 05–23. 

 • Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är att servera alkohol får använda hälften av kundplatserna inomhus. Övriga restauranger får använda 75 procent av kundplatserna inomhus.

 • Kunderna behöver inte längre anvisas att sitta på sina egna sittplatser inomhus. Det betyder att det så kallade "förbudet mot dans och karaoke" slopas.

 • På uteserveringar ska man se till att alla kunder har en egen sittplats och håller avstånden. Begränsningarna av kundplatserna gäller inte uteserveringar. Det finns inte heller något förbud mot dans och karaoke på uteserveringar.

Reglerna för regioner i accelerationsfasen gäller i Egentliga Finland, Kymmenedalen, Birkaland och Mellersta Österbotten.

Det här gäller områden i samhällsspridningsfasen:

 • Restauranger vars huvudsakliga verksamhet är att servera alkohol får servera alkohol mellan klockan 07–18 och de får hålla öppet mellan klockan 05–19. Hälften av kundplatserna inomhus får användas. 

 • Övriga restauranger får i fortsättningen servera alkohol klockan 07–20 och hålla öppet klockan 05–21. De får använda 75 procent av kundplatserna inomhus. 

 • I dessa områden ska de kunder som sitter inomhus i restaurangen anvisas att sitta kvar på sina egna sittplatser. Att till exempel sjunga karaoke eller dansa är förbjudet.

 • På uteserveringar ska man se till att alla kunder har en egen sittplats och håller säkerhetsavstånd till varandra. Begränsningarna i fråga om kundplatser samt ”dansförbudet” gäller inte uteserveringar.

Reglerna för landskapen i samhällsspridningsfasen gäller i Päijänne-Tavastland, Nyland och Egentliga Tavastland.

Mara kritiserar restriktionerna – anmäler till justitiekanslern

Turism- och restaurangförbundet Mara kritiserar restaurangbegränsingarna och statsrådets förordning. Förbundet uppger också att man kommer att lämna in en klagan hos justitiekanslern.

Mara anser att förordningen bryter mot lagen om smittsamma sjukdomar i och med att epidemiläget i landet har blivit bättre.

"Det är tydligt att reglerna om öppettider och alkoholservering som gäller på områden i accelerationsfasen inte är enliga med lagen om smittsamma sjukdomar. Incidensen sjunker, smittkedjorna går att spåra och det finns inte ett hot om samhällsspridning", säger Maras vd Timo Lappi i ett pressmeddelande.

Han säger också att den grundlagsskyddade rätten till att idka näring och arbetstagarnas rätt till arbete har försummats under coronapandemin.

Artikeln uppdaterades klockan 18.50 med Maras kommentarer.

Diskussion om artikeln