Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Justitieminister Henriksson upprörd över våldet mot romska kvinnor i fängelse: "Nyheten fick en att stanna upp" – romska mamman Miranda berättade för Yle om sitt våldsamma liv

Från 2021
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) i närbild med ett vitt munskydd på sig.
Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) oroas av det våld som riktats mot romska kvinnor.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att ingen borde behöva uppleva sådant våld som Yle Uutisetpå måndagen rapporterade om. Romska barn har av säkerhetsskäl förts bort från fängelsets familjeavdelning, eftersom deras pappor har hotat mammorna.

Justitieministern oroas av det våld som riktats mot romska kvinnor.

Yle Uutiset rapporterade på måndagen om det omfattade våld som förekommer i marginaliserade romska familjer, något som märkts i bland annat fängelserna.

– Det var en nyhet som fick en att stanna upp. Ingen borde behöva uppleva sådant våld, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Ett nytt program som regeringen godkände förra hösten har som mål att bekämpa våld mot kvinnor.

– Det var ett väldigt brett program, som stärker socialarbetarnas, polisens, åklagarnas och domarnas kunnande. Vi måste minnas att vi i det här arbetet också behöver inkludera hälsovårdens yrkeskår, säger Henriksson.

Enligt justitieministern har även Brottspåföljdsmyndighetens utredning lyft fram det våld som kvinnor i fängelse utsätts för.

– I utredningen framkom det att kvinnor som sitter i fängelse har utsatts för mycket våld. Många har eller har tidigare haft en partner som varit våldsam.

Fem romska barn har snabbt flyttats från familjeavdelningen

Enligt Vanajafängelsets chef Kaisa Tammi-Moilanen har sex barn under en period på tio år flyttats från fängelsets familjeavdelning. Av dem var fem stycken romska barn.

– I det här fallet har mamman mått så dåligt efter en våldsam situation att hon inte haft kraft att ta hand om barnet. Ofta är det frågan om att barnets pappa hotar mamman med våld eller att med att han kommer hit.

Enligt Tammi-Moilanen har incidenterna av våld och hotelser inom familjerna att göra med ett problem som man i fängelset lagt märke till.

– Romska kvinnor som hamnat i fängelse är kvinnor vars familjesituation och hela livsmiljö är hemskt kaotisk och våldsam.

Fängelsets chef betonar att våldsproblemen inte berör alla romska kvinnor som sitter i fängelse.

Hjälporganisationen Romano Missio säger att den romska kulturen inte accepterar våld.

Romano Missions projekt Naisten kulma (kvinnors synvinkel) hjälper kvinnor med kriminell bakgrund. Projektet hjälper många som tidigare suttit i fängelse att få ett nytt yrke.

Här kan du läsa Mirandas historia (på finska).

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Oikeusministeri järkyttyi romaninaisten kohtaamasta väkivallasta: Se oli pysäyttävä uutinen – Romaniäiti Miranda kertoi Ylelle väkivaltaisesta elämästään. Artikeln är översatt av Anna Björkqvist.