Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belarus tar till tuffare tag mot demonstranter – flera års fängelse kan bli domen för att ha deltagit i protester

Uppdaterad 09.06.2021 00:21.
Aleksandr Lukasjenko
Bildtext Aleksandr Lukasjenko har innehaft makten i Belarus sedan 1994.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko undertecknade på tisdagen en lag som gör det möjligt att döma personer som deltar i protester eller förolämpar statliga tjänstepersoner till fängelsestraff.

Den nya lagen innebär att en person som gripits åtminstone två gånger efter att ha deltagit i en otillåten protest eller förolämpat en tjänsteman, kan dömas till tre års fängelse. Tidigare har personer som gripits i samband med till exempel protester placerars i kort fängelseförvar eller dömts till böter.

Under tisdagen gjorde Lukasjenko det också möjligt att döma personer till fyra års fängelse ifall de spridit information som enligt Belarus klassas som falsk eller som misskrediterar staten.

Belarusierna har i månader protesterat mot Lukasjenko. Tusentals personer har arresterat och flera dödats. Protesterna började i augusti i fjol efter att Lukasjenko, som haft makten i landet sedan 1994, utropades till vinnare i presidentvalet. Valet anses ha varit riggat till hans förmån.

Viasna: Inte längre bara mot protester, utan mot all typ av oenighet

Människorättsgruppen Viasna-96 är orolig över de nya lagarna.

- Det här försämrar naturligtvis situationen inom området för civila och politiska rättigheter, säger Valentin Stefanovitj.

- Faktum är att de här lagarna inte längre bara är mot protester, utan mot all typ av oenighet, tillägger han.

Lukasjenko har redan tidigare undertecknat lagändringar som på olika vis begränsar pressfriheten i landet. De belarusiska myndigheterna har bland annat blockerat flera stora nyhetsmediers webbplatser och klassat oppositionella kanaler på meddelandeappar som extremism.

Nya sanktioner förbereds mot Belarus

EU förbereder just nu nya sanktioner mot Belarus efter den uppmärksammade flygincidenten. Belarus tvingade ett passagerarplan att landa i Minsk och grep då den belarusiska journalisten Roman Protasevitj.

På tisdagen träffade en delegation bestående av EU, USA, Storbritannien, Schweiz och Japan den belarusiska utrikesministern Vladimir Makei i Minsk. I ett uttalande har delegationen krävt att Belarus ska stoppa den "inhumana behandlingen av fredliga demonstranter och politiska fångar".

Källa: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln