Hoppa till huvudinnehåll

Kommunalvalet 2021

Magma-mätning om finlandssvenskarnas val: 71 procent vill rösta på SFP i kommunalvalet

Uppdaterad 09.06.2021 16:00.
Man med skärmmössa cyklar förbi valplakat i Helsingfors.
Bildtext 61 procent av finlandssvenskarna i Helsingfors som har bestämt sig för att rösta, röstar på SFP. Stödet är högre på den nyländska landsbygden och i Österbotten.

Svenska folkpartiet är det överlägset populäraste partiet bland finlandssvenskarna, liksom i tidgare mätningar. Det visar en opinionsundersökning av tankesmedjan Magma. Hela 71 procent av de tillfrågade tänker rösta på SFP i kommunalvalet. Det finlandssvenska valdeltagandet väntas bli högt, trots coronapandemin.

De övriga finländska partierna kommer långt efter SFP i mätningen som gjordes bland 1 000 finlandssvenskar. De Gröna och socialdemokraterna delar en andraplats. Vardera parti har sex procent av stödet. Samlingspartiet kan få fem procent av de finlandssvenska rösterna.

Magma ser ingen socialdemokratisk Sanna Marin-effekt bland finlandssvenskarna. Sannfinländarna har heller ingen framgång. De får bara tre procent av stödet bland de tillfrågade, trots fler kandidater, till och med några svensktalande. Centern har liten betydelse bland svensktalande. Kristdemokraterna har betydelse endast i några enstaka österbottniska kommuner.

De Gröna har framgång bland finlandssvenskarna framförallt i Helsingforsregionen och i Åbo. De Gröna och SDP utgör alternativ för många SFP-väljare. På samma sätt är SFP och De Gröna starka alternativ för de finlandssvenskar som röstar på SDP.

Stabilt för SFP – speciellt i Österbotten

SFP:s väljarstöd betecknas som stabilt, speciellt bland den äldre svenska befolkningen, visar Magmas mätning.

Unga röstar mer mångsidigt. Under 35-åringar röstar oftare på andra partier än SFP – främst De Gröna, Kristdemokraterna, Vänsterförbundet och Samlingspartiet. 

SFP är starkast i Vasa och i de södra delarna av Österbotten med ett stöd bland finlandssvenskarna på upp till 90 procent. I övriga Österbotten och den nyländska landsbygden når SFP långt över 70 procent.

I Helsingfors och Esbo stöder 61 procent av de tillfrågade finlandssvenskarna SFP. 

I Åbo och Åboland är finlandssvenskarna mindre SFP-trogna. Där får partiet ett stöd på lite över 50 procent, enligt Magmas opinionsundersökning.

Finlandssvenskarna röstar – oberoende av corona

Magmas undersökning visar att coronaepidemin inte har haft någon större betydelse för valdeltagandet. Hela 89 procent av de tillfrågade säger sig ha för avsikt att rösta i kommunalvalet. Det är något mer än tidigare år.

81 procent av de tillfrågade har redan bestämt sig för vem de ska rösta på, de är också mycket partitrognare än på finskt håll. De svenskspråkiga röstar vanligtvis flitigare än de finskspråkiga väljarna. Det gynnar SFP.

De tillfrågade fick också ge sin åsikt om dagspolitiska frågor, till exempel vårdreformen, invandring samt regeringens och kommunens skötsel av coronaepidemin.

Magmas opinionsundersökning presenterades på onsdagen vid ett webbinarium. Där ifrågasattes om det finlandssvenska valdeltagandet blir så högt som mätningen visar. Det finns också en teori om att finlandssvenskar inte vågar uttala sitt stöd för Sannfinländarna, men att stödet kan bli större i själva valet.

Magma betecknar sig som en partipolitiskt obunden tankesmedja med en liberal värdegrund. Mätningen utfördes av Taloustutkimus per telefon bland 1 000 finlandssvenskar. Felmarginalen är tre procent.