Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS mätning: Samlingspartiet och Sannfinländarna störst i kommunalvalet

Från 2021
En lång kö för att förhandsrösta i Gräsviken.
Bildtext Rekordmånga människor har förhandsröstat i år. Så här såg det ut i Gräsviken i Helsingfors under den sista förhandsröstningsdagen på tisdag.
Bild: Teemu Salonen / Lehtikuva

Samlingspartiet är det mest populära partiet i kommunalvalet med 19,6 procents stöd, enligt Helsingin Sanomats färska undersökning.

Sannfinländarna ligger tvåa med ett stöd på 18 procent. Tätt inpå följer SDP med 17,9 procent.

Enligt undersökningen har Centern ett stöd på 12,7 procent, De Gröna 11,1 procent och Vänsterförbundet 8,2.

SFP kammar hem 4,6 procent av stödet, vilket är något lägre än i förra kommunalvalet då partiet fick 4,9 procent av rösterna.

Längst ner på listan bland de stora partierna ligger Kristdemokraterna (3,6 procent) och Rörelse Nu (1,6 procent).

Då undersökningen genomfördes angav bara två tredjedelar av dem som deltog vilket parti de tänker rösta på. En tredjedel visste inte ännu vilket parti de ville ge sin röst till eller så ville de inte berätta. En del av den tredjedelen angav också att de inte tänker rösta i valet.

Över 2 000 personer svarade på HS undersökning som gjordes som telefonintervju och felmarginalen är 2,2 procentenheter. Den utfördes av Kantar TNS vid månadsskiftet maj-juni.

Cirka 33 procent av de röstberättigade har röstat i förhandsröstningen, vilket är ett nytt rekord. Valdeltagandet i förra kommunalvalet var 58,9. Hur högt deltagandet blir på valsöndagen den 13 juni återstår att se.

Har du ännu inte röstat? Testa Yles valkompass och hitta din kandidat!

Källor: Helsingin Sanomat, STT

Diskussion om artikeln