Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grankullaborna betalar mest kommunalskatt i landet – tre gånger mera än invånare i Sysmä

Dörren till en skattebyrå.
Bildtext Grankullaborna betalar mest i skatt i hela landet.

Grankullaborna betalar mest i kommunalskatt, trots att staden har en av de lägsta skattesatserna i landet. Personer som har höga förvärvsinkomster för in kommunalskatteinkomster bäst, säger ekonom Aki Savolainen på Skatteförvaltningen i ett pressmeddelande.

Det finns stora regionala skillnader i hur mycket invånarna betalar i kommunalskatt. Det visar Skatteförvaltningens statistik.

År 2019 var Grankullabornas nota störst – 9 936 euro. Invånarna i Sysmä i Päijänne-Tavastland betalade minst i skatt, 3 013 euro.

I Finland betalade en person i genomsnitt 5 041 euro i kommunalskatt till kommunen år 2019, vilket är 6,7 procent mera än för fem år sedan. Ökningen syns mest i de tre små kommunerna Pelkosenniemi, Oripää, Tövsala och Kittilä.

Förvärvsinkomster består av bland annat löneinkomster, pensionsinkomster och arbetslöshetsförmåner. Vad förvärvsinkomsterna bland skattebetalarna består av varierar beroende på kommun.

Vem som betalar mest kommunalskatt varierar i varje kommun. I Tammerfors stod 30–40-åringarna för den största delen av skatterna och i Pelkosenniemi betalade 60–70-åringarna över en tredjedel av skatterna.

"I de växande städerna betalar yngre åldersklasser relativt sett större skattebelopp till kommunerna jämfört med övriga delar av landet. På glesbygden är de äldre åldersklasserna större betalare", säger Savolainen.

Du kan jämföra kommunalskatter i Skatteförvaltningens statistikdatabas och du kan bekanta dig med vår grafik om kommunernas skattesatser här. Här kan du se hur mycket skattepengar din kommun har fått.

Diskussion om artikeln