Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Donerade könsceller allt vanligare vid assisterad befruktning

Från 2021
Inseminaatiossa käytettävä ruisku eli katetri. Sen vieressä tyhjä näytepurkki telineessä.
Bildtext Allt fler fertilitetsbehandlingar utförs med hjälp av donerade könsceller, visar en rapport från Institutet för hälsa och välfärd.
Bild: Tommi Parkkinen/Yle

Donerade könsceller används allt oftare i fertilitetsbehandlingar. I fjol minskade antalet assisterade befruktningar något i sin helhet, men samtidigt ökade antalet fertilitetsbehandlingar som gjordes med donerade könsceller.

I fjol inleddes nästan 12 800 fertilitetsbehandlingar, vilket är drygt 500 färre än året innan, visar en rapport från Institutet för hälsa och välfärd. Däremot stod antalet behandlingar som gjordes med donerade könsceller för drygt en femtedel av alla påbörjade behandlingar.

Anna Heino, expert vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att en majoritet av klinikerna som erbjuder assisterad befruktning tillfälligt avbröt sina behandlingar i mars i fjol på grund av coronapandemin. Det syns ändå bara som en tillfällig minskning i statistiken.

Enligt Heino kommer behandlingarna med donerade könsceller troligtvis att fortsätta öka under de kommande åren.

Universitetssjukhusen ändrade linje

På 2010-talet låg andelen fertilitetsbehandlingar med donerade könsceller i den offentliga vården på 2-3 procent per år.

År 2017-2019 sjönk andelen ändå kraftigt till 0,5 procent, vilket hade att göra med den allmänna diskussionen om behandlingar med donerade könsceller i den offentliga vården. Som följd av debatten fattade universitetssjukhusen beslut om att tillfälligt upphöra med behandlingarna.

År 2019 beslöt universitetssjukhusen ändå att börja ge fertilitetsbehandlingar med donerade könsceller igen. Samtidigt utvidgades vården till att gälla även samkönade kvinnliga par och kvinnor som genomgår fertilitetsbehandling utan en partner.

Bland de fertilitetsbehandlingar som gjordes inom den offentliga vården utfördes 11 procent med donerade könsceller, vilket är mer än någonsin tidigare.

Diskussion om artikeln