Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De superrika i USA lyckas få ned sin inkomstskatt till noll – helt legalt

Från 2021
Porträtt av en leende, skallig man i vit skjorta, svart kavaj och mörkblå slips.
Bildtext Världens rikaste man Jeff Bezos har vissa år betalat ingen inkomstskatt alls, enligt Pro Publicas avslöjande och analys.
Bild: Ullstein bild - Sven Simon/All Over Press

En rapport om hur de rikaste amerikanerna lyckas undgå inkomstskatt har väckt stor uppmärksamhet i USA. Flera av de superrika har inte betalat inkomstskatt alls och det har skett helt legalt.

Den obundna undersökande webbsajten Pro Publica jämförde skatteuppgifter med uppgifter om hur mycket personernas förmögenhet ökat under samma period.

Skatteuppgifterna härrör från en läcka från den federala skattemyndigheten IRS. Förmögenhetsuppgifterna kommer från affärsmagasinet Forbes, som upprätthåller en lista över världens rikaste personer.

Resultatet av analysen var att USA:s 25 rikaste personer betalade endast 3,4 procent i inkomstskatt netto åren 2014–2018.

Världens rikaste person Amazongrundaren Jeff Bezos betalade ingen inkomstskatt alls åren 2007 och 2011, enligt Pro Publica. Teslagrundaren Elon Musk – världens nästrikaste – undgick inkomstskatt helt och hållet 2018.

Enligt Pro Publica lyckas man i USA undgå inkomstskatt då man uppnått en viss förmögenhetsnivå och kan använda pengarna till olika finansiella operationer som helt legalt leder till liten eller i vissa fall ingen inkomstskatt alls.

En vanlig metod är att ta lån med förmögenheten som säkerhet och använda de lånta pengarna som de facto inkomst. Lånepengar beskattas inte eftersom de måste betalas tillbaka och räntan är minimal jämfört med den potentiella inkomstskatten.

– Det här kullkastar den grundläggande myten om det amerikanska skattesystemet: att alla betalar sin beskärda del och att de rikaste amerikanerna betalar mest, skriver Pro Publica om sin analys.

– Ingen gillar att ge regeringen sina surt förvärvade pengar. Men systemet fungerar bara om det uppfattas som rättvist, kommenterar journalisterna.

Myndigheterna upprörs av läckan

Individuella skatteuppgifter betraktas i regel som privata och hemliga i USA, och flera myndigheter har fördömt läckan från den federala skattemyndigheten.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, sa Vita husets talesperson Jen Psaki. Hon tillade att det är illegalt att avslöja hemlig myndighetsinformation utan tillstånd.

Läckan utreds nu av åtminstone den federala polisen FBI, åklagarmyndigheterna och skattemyndigheten. Pro Publica har inte uppgett hur man kom över skatteuppgifterna, men säger att fler avslöjanden väntar.

Demokrater kräver förmögenhetsskatt

Avslöjandet kommer samtidigt som frågan om ökade inkomstskillnader och ojämlik beskattning diskuteras livligt i USA, speciellt bland demokraterna.

De demokratiska senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders har föreslagit att USA inför en förmögenhetsskatt på 2–3 procent för de allra rikaste. Förslaget har dock inte fått något bredare politiskt stöd.

Warren upprepade sitt krav på en förmögenhetsskatt då hon delade Pro Publicas rapport på Twitter.

– Vårt skattesystem har fixats till för miljardärer som inte skapar sina förmögenheter genom inkomster så som arbetande familjer gör, sa Warren.

Finland hade tidigare en förmögenhetsskatt men den slopades år 2005 av Matti Vanhanens (C) första regering, då Eero Heinäluoma (SDP) var finansminister.

Diskussion om artikeln