Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vargbeståndet fortsätter att öka i Finland – flest nya revir i västra Finland

Från 2021
Uppdaterad 09.06.2021 14:34.
Programmet är inte längre tillgängligt

Vargbeståndet i Finland har ökat klart sedan 2017, visar Naturresursinstitutet Lukes beräkningar. I mars i år var antalet vargfamiljer i Finland det högsta sedan 1996. 

Vargbeståndet har ökat sedan i fjol. Enligt Naturresursinstitutets beräkningar var antalet vargar mellan 279–321 i mars 2021. Det fanns totalt 54–59 vargrevir, 18-25 vargpar och 32-38 vargfamiljer.

– Antalet familjegrupper var cirka 16 procent större än ett år tidigare i mars 2020 och antalet par cirka 23 procent större, säger Ilpo Kojola, forskningsprofessor vid Naturresursinstitutet.

Tillförlitligheten i dessa beräkningar är 90 procent. 

Flest nya revir i Västra Finland

Enligt beräkningarna var antalet vargfamiljer i Finland i mars 2021 det högsta sedan 1996.

– Men vargfamiljerna kan ha blivit större sedan mars, eftersom valparna föds i maj, säger Samu Mäntyniemi som är specialforskare vid Luke. 

Majoriteten av de nya vargreviren uppstod i västra Finland. Där är vargpopulationen starkast i Egentliga Finland och Södra Satakunta samt i Södra och Norra Österbotten.

I öst finns det flest vargar i Kajanaland, Norra Karelen och Norra Savolax.

Enligt Naturresursinstiutet har vargstammen i Finland tidvis ökat och tidvis minskat under 2000-talet. 

Orsaken till att vargbeståndet ökat så mycket det senaste året är att det har fötts många nya valpar. Det tros i sin tur bero på att vargarna har haft bra tillgång till föda. 

Vargbeståndet i Finland mars 2021
Bildtext Cirklarna visar familjegruppernas revir och fyrkanterna visar parreviren i Finland mars 2021. Färgerna anger sannolikeheten. Grön betyder att uppgifterna har hög sannolikhet, röd har låg sannolikhet. Karta: Naturresursinstitutet
Bild: Naturresursintitutet Luke

2022 antas antalet revir öka till 53-83

Enligt Naturresursinstitutets prognos lär beståndet fortsätta att öka. 

– Samtidigt finns det ju ingen garanti för att det kommer lika många valpar under det kommande året, säger Samu Mäntyniemi.

I mars 2022 uppskattar Naturresursintiutet ändå att antalet revir kommer att vara 53–83, och av dem skulle 21–43 stycken vara flockar.

Enligt Vesa Ruusila vid Jord- och skogsbruksministeriet ska man ta fram riktlinjer för hur en stamvårdande jakt av vargen ska se ut.

– Nästa vecka presenterar vi en slutrapport om stamvårdande jakt och i slutet av sommaren eller början av hösten publicerar Naturresursintitutet sina referensvärden för en gynnsam skyddsnivå. Baserat på dem övervägs sedan om det blir aktuellt med stamvårdande jakt och i vilken utsträckning.

Diskussion om artikeln