Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norge vill stoppa flyktingar från Ryssland

Från 2015
Uppdaterad 12.11.2015 16:14.
Asylsökande vid gränsövergången i Storskog.
Bildtext Asylsökande vid gränsövergången i Storskog i norr.
Bild: NRK / Kristian Sønvisen Bye

Norge skärper sin asyllagstiftning. Norge vill snabbt skicka tillbaka tusentals flyktingar från Murmansk om de har uppehållstillstånd i Ryssland. Bara en bråkdel har sökt sig till den finska gränsstationen i Lappland.

De flyktingar som har uppehållstillstånd i Ryssland får redan skydd i Ryssland, anser den norska regeringen. Den har bett ledarna för partierna i Stortinget att snabbt behandla en lag som hindrar en asylbehandling i Norge för flyktingar som redan har uppehållstillstånd i Ryssland.

Norge vill alltså neka de här flyktingarna en asylprövning i Norge.

Norges utrikesminister Børge Brende säger att Norge har gjort klart sin hållning för Ryssland. Han hoppas på ett snabbt genombrott i frågan. Också norska diplomater försöker förmå Ryssland att hindra flyktingströmmen till norska gränsen för asylsökande som saknar Schengen-visum.

Sammanlagt omkring 4 000 flyktingar har kommit från Ryssland till norska Finnmark i år. De flesta anländer på cykel eftersom det är olagligt att korsa gränsen till fots.

Lättare att ta sig till Norge än Finland

Däremot har enbart 91 asylsökande i år kommit till den nordfinska gränsstationen Raja-Jooseppi från Ryssland, huvudsakligen vid månadsskiftet oktober-november.

- Orsaken är den att vägen från Murmansk till Raja-Jooseppi är helt öde. Det finns ingen matbar eller ens en kiosk på den vägen medan förbindelserna från Murmansk till den norska gränsstationen Storskog är mycket bättre, säger vice kommendör Jussi Sainio vid staben för Lapplands gränsbevakningssektion.

Flyktingarna som i år har kommit till Finland från Murmansk är irakier, afghaner och palestinier.

Avståndet från Murmansk till den finländska gränsen är 240 km och lika långt till den norska gränsstationen.

Norge har också diskuterat möjligheten att stänga den rysknorska gränsen, men tillsvidare finns det inga sådana planer. Enligt tjänstemän skulle det betyda att asylsökande kan dö då de i stället försöker ta sig till Norge via fjällen.

Flyktingförläggning i Norge, nära ryska gränsen.
Bild: EPA/JAN MORTEN BJOERNBAKK NORWAY OUT

Diskussion om artikeln