Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: Har du ett stort kontollbehov? Eller är din partner familjens diktator?

Från 2021
Två kvinnor poserar framför fondvägg,
Bild: Ilmari Fabritius

Kontroll är en bra grej, tycker många. Det är bäst att i god tid planera, kolla upp, slå fast och boka in. Genom att ta kontrollen minimerar man risken för besvikelser.

Så finns det som tycker tvärtom. Det kontrollerade är tråkigt. Varför slösa tid på sådant, när man kan ta dagen som den kommer? Livet är ett äventyr!

Och så finns de som ser fördelarna med kontroll, men frivilligt eller ofrivilligt överlåter det till någon annan.

Relationspodden undrar vilken kategori du hör till?

Är du familjens/bekantskapskretsens fixare? Den som bokar bord när ni ska ut och äta, anmäler barnen till sommarläger redan i februari och har gjort ett tydligt schema för allt som ska fixas på stugan i sommar?

Trivs du med rollen? Tycker du om att vara den som tar ett större ansvar eller skulle du helst slippa? Känner du att saker inte blir gjorda alls om inte just du kavlar upp ärmarna?

Eller är du den som hellre låter saker bero? Man kan ju improvisera? Onödigt att jaga upp sig på förhand.

Kanske du gärna skulle ta ett större ansvar men inte får? Kunde du tänka dig att planera och bestämma lite oftare, men har du redan någon i din närhet som tagit sig den rollen och tycker dina förslag är sämre?

Kan kontrollbehov gå för långt?

Har du t.ex varit med om att själv bli en av faktorerna som en partner ville kontrollera? Hur tog det sig i uttryck?

Eller kan det bli stressigt att ständigt känna att du vill ha kontroll? Skulle du tycka det var obehagligt och otryggt att släppa kontrollen?

Det här ska vi fundera på i nästa avsnitt av Realtionspodden Norrena & Frantz, men först behöver vi dina synpunkter och erfarenheter.

Du kan kontakta oss anonymt via formuläret, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Formuläret för att delta har stängt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln