Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Myggorna förekommer i stora mängder just nu – Niclas Fritzén byggde sin egen myggfälla

Från 2021

Myggorna förekommer i stora mängder just nu - Niclas Fritzén byggde sin egna myggfälla

7:40

Biolog Niclas Fritzén tröttnade på att kaninerna besvärades av myggor och byggde sin egen myggfälla. Idén kom från Youtube och kan byggas av vem som helst.

I Niclas Fritzéns trädgård i Sundom i Vasa får det mesta blomma. Trädgården är till stor del i naturtillstånd med träd som skuggar den stora trädgården. Här trivs insekter, fåglar, kaniner och myggor. Myggor i mängder. Snörik vinter, våt maj och varm början på juni har gett en fin start åt myggorna i år.

- Det är svårt att jämföra från år till år men jag tycker nog att åtminstone här i kaninhägnet så är det ovanligt mycket mygg. Så här har vi inte haft det de senaste vårarna i alla fall.

I år har myggorna ställt till det för Fritzéns kaniner som har ett stort fint hägn i skugga under träd. De biter kaninerna speciellt på öronen där hårväxten är tunn och ger upphov till klåda och ärrvävnad.

- Vi har en liten minkbur här inne i hägnet dit de kan gå in och den har jag täckt med myggnät. Och där sitter de faktiskt och gömmer sig undan mygg,

Dessutom har Fritzén riggat upp en hemlagad myggfälla intill kaninernas hydda.

Hembyggd myggfälla bredvid en kaninbur
Bildtext Myggfällan är placerad intill kaninernas hydda. Kaninernas värme och koldioxid lockar myggorna i fällan.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Idén till myggfällan fick han från Youtube. Den består av en bordsfläkt som blåser in i en påse av myggnät från en gammal barnvagn. Myggorna lockas in i nätet av kaninernas doft.

- När myggen kommer i närheten av den här (fläkten) blåser de in i påsen och samlas upp. Där ligger nu flera hundra döda myggor. Det är kaninerna som lockar hit myggen. Den fungerar inte om det inte finns något lockbete. Någonting som producerar värme och koldioxid.

Hur mycket myggorna faktiskt minskar tack vare myggfångaren är osäkert. Men åtminstone är fångsten av myggor rätt riklig efter att myggfångaren varit i gång en tid.

Döda myggor i ett fat.
Bildtext Hundratals myggor har fått sätta livet till i Niclas Fritzéns myggfälla.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Det finns också kommersiella myggfångare att köpa som fungerar på gas, Men Niclas Fritzén är själv mera för en biologisk bekämpning av myggor. Ett sätt är också att göra det trevligt för myggornas fiender att vistas på hans tomt.

Bland annat trollsländor är effektiva myggfångare och fåglar och fladdermöss.

- De första trollsländorna har kläckts och de är väldigt effektiva myggjägare. De flyger runt och fångar myggor i flykten. Så har vi fladdermöss. Jag har fem holkar för fladdermöss på gården. De är också effektiva myggjägare. Så har vi ladusvalor som bor i uthusen. Jag har ett litet rum som jag har byggt åt dem. Vi försöker bekämpa dem (myggorna) så gott det går med naturliga metoder.

Diskussion om artikeln