Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

MSK och Sannfinländarna går framåt i Korsholm, SDP tappar sitt mandat i Vörå och KD tar sig in i Malax

Uppdaterad 13.06.2021 23:51.
Illustrerad bild med kommunalvalets logo omgiven av olikfärgade hus

Här kan du följa med hur rösträkningen går i just din kommun i Vasaregionen.

Många nyinvalda i Vasa – majoriteten i fullmäktige är kvinnor

Vasafullmäktige krymper inför den nya mandatperioden, från 59 platser till 55. SFP tappar två platser, men fortsätter ändå som fullmäktiges största grupp med 16 invalda.

Också SDP tappar två mandat och har nu elva platser i fullmäktige. Sannfinländarna vinner däremot och ökar sin närvaro i fullmäktigesalen med tre ledamöter till totalt nio.

Samlingspartiet lyckas inte få in fler ledamöter, trots att valresultatet år 2017 ansågs vara något av en katastrof. Man behåller ändå sina tio platser.

Både Gröna och VF krymper: Gröna backar med ett mandat till tre och VF backar med två mandat till två.

Centern och KD behåller vardera sina två mandat.

I toppen syns tre röstkungar från varsitt parti: riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) klar etta med 3 268 röster, riksdagsledamot Matias Mäkynen (SDP) med 990 röster och företagaren Tommi Mäki (Saml) 1 110 röster.

Trots att toppen är mansdominerad är en majoritet av de invalda fullmäktigeledamöterna kvinnor, 53 procent.

Bland nya invalda kan bland andra noteras Monica Sirén-Aura (SFP) som efter den inflammerade kommunfusionsdebatten i Korsholm valde att flytta till Vasa, och 25-årige Frans Villanen (SFP) som gjort en synlig kampanj med fokus på unga och studerande. Totalt 35 procent av ledamöterna är nya.  

Valdeltagandet i Vasa sjönk märkbart jämfört med 2017, då var valdeltagandet 60,6 procent medan det i år stannade på 55,8 procent.

MSK och Sannfinländarna går framåt i Korsholm

SFP fortsätter med klar majoritet i fullmäktige, men tappar ett mandat och kommer framöver ha 34 av de 43 mandaten i fullmäktige. MSK går framåt med ett mandat och landar på fem mandat. Grafen nedan är tyvärr felaktig och visar att MSK skulle ha behållit sina fem mandat, de har alltså ökat med ett från fyra till fem. Vi ber om ursäkt.

Sannfinländarna kniper ett mandat till och kommer i fyra år framöver inneha två av platserna i Korsholms kommunfullmäktige. SDP backar och går från två till ett mandat och KD bibehåller sitt enda mandat. 

Röstdrottning blir fullmäktigeordförande Carola Lithen (SFP) med 576 röster, på andra plats gruppordförande Christoffer Ingo (SFP) och på tredje plats en nyinvald ledamot, Yngve Lithén (SFP).

33 procent av de invalda ledamöterna är nya ledamöter, 67 procent är omvalda. 60 procent av ledamöterna är män och 40 procent är kvinnor. 

64,2 procent av de röstberättigade valde att rösta. 23,4 procent förhandsröstade.

KD tillbaka in i Malax fullmäktige

Efter fyra år utanför fullmäktigearbetet kniper KD en plats, det står klart när 100 procent av rösterna är räknade. De 27 platserna fördelar sig som följer: SFP 21 mandat, SDP 5 och KD 1. SFP fortsätter med samma antal mandat som tidigare medan SDP tappar ett mandat till KD. 

Kommunens riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP) är röstkung med 336 röster, Ollikainen har suttit med i Malax fullmäktige tidigare men inte under den senaste perioden. På andra plats finns Hanna Strandberg (SFP) också hon ny ledamot i fullmäktige medan vi på tredje plats finner Mikael Appel (SFP) som därmed blir omvald. 

44 procent av det nya fullmäktige består av nya ledamöter. Könsfördelningen är däremot mer skev än fördelningen mellan nya och omvalda ledamöter, 74 procent är män och 26 procent är kvinnor. 

66,4 procent av de röstberättigade Malaxborna röstade i kommunalvalet 2021. 22,1 procent förhandsröstade.

SDP tappar sitt mandat i Vörå

SFP är valvinnare i Vörå och partiet innehar nu alla 27 platser i fullmäktige. Det står klart när 100 procent av rösterna i kommunen är räknade. Partiet fick 94,5 procent av väljarnas stöd, vilket räckte för att ta också den sista platsen i fullmäktige, då SDP samtidigt tappar sitt mandat.

Rainer Bystedt, som fungerat som styrelsens ordförande under den gångna mandatperioden, är röstkung med 345 röster. På andra plats – med 326 röster – hittar vi en ny kandidat Anna Bertills, som nu flyttat hemåt till Vörå efter att tidigare ha fungerat som politiker i Vasa. Också på tredje plats finns en ny kandidat, Göran Backman med 234 personliga röster. 

I Vörå kommer nya fullmäktige till 59 procent att bestå av omvalda kandidater, medan 41 procent är nya. 67 procent av fullmäktigeledamöterna är män, medan 33 procent är kvinnor.

SDP får in två kandidater i Korsnäs

När 100 procent av rösterna är räknade i Korsnäs står det klart att det nya kommunfullmäktige inte längre kommer att bestå enbart av SFP. Enligt valresultatet kniper SFP 19 av platserna och SDP två av platserna.

Röstdrottning blev Anna-Lena Kronqvist (SFP) från kyrkbyn med 90 röster, på andra plats Jens Bjurbäck (SFP) med 87 röster. Både Kronqvist och Bjurbäck har suttit med tidigare. På tredje plats hittar vi en ny fullmäktigeledamot, Amanda Åkersten (SFP) med 69 röster. 

De två SDP-platserna tog Tommy Bäckman och Leif Holmblad med 43 röster respektive 22. 

Sven-Erik Bernas (SFP) mångårig kommunstyrelseordförande fick just och just in foten i fullmäktige. Med 25 röster tog han den sista av de 21 platserna i fullmäktige.

72,9 procent av de röstberättigade valde att använda sin röst i den här upplagan av kommunalvalet. 14,3 procent valde att rösta på förhand.

Det nya fullmäktige består av 43 procent nya ledamöter. Könsfördelningen är 67 procent män och 33 procent kvinnor.

Vill du nörda ner dig ännu mera i statistiken? Gå in till vår resultatservice och ta del av allt.