Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sannfinländarna skräller i Karleby, KD har egen majoritet i Larsmo och VF tappar i Jakobstad

Från 2021
Uppdaterad 14.06.2021 17:25.
Illustrerad bild med kommunalvalets logo omgiven av olikfärgade hus
Bild: Yle

Här kan du följa med hur rösträkningen går i just din kommun i Jakobstadsregionen och Karleby.

SDP och VF tappar i Jakobstad

Jakobstads röstdrottning heter också denna gång Anna-Maja Henriksson (SFP). Henriksson kammade hem 1 287 röster. I övrigt har det rört på sig i toppen. Två är nyinvalda Nina Brännkärr-Friberg med 361 röster, föjd av Antti Koivukangas, också han nyinvald med 256 röster.

De Gröna behåller sitt ett mandat. Partiets långvariga ledamot Anna-Maja Lyyra ställde inte upp för omval, men nu tar både Anni Teerikangas hennes plats i fullmäktige.

EDIT 14.6.2021 kl. 17.20: När rösterna kontrollräknades på måndagen visade det sig att De Gröna tar ännu ett mandat i Jakobstad. Det går till Anders Kronholm. SFP förlorar ett av de 21 mandat de såg ut att ha på söndagskvällen.

SFP kniper således 20 mandat, ett mer än i förra valet, men det blåser också nya vindar.

Sannfinländarna tar sig igen in i fullmäktige. Sami Laurila och Raine Ahopelto tar nu plats i fullmäktige. För två perioder sedan hade partiet en fullmäktigeledamot som hoppade av och inte deltog i några möten. 

Socialdemokraterna och Vänsterförbundet tappar båda två platser, medan Centern och Samlingspartiet behåller ett mandat var. KD behåller sina fyra mandat.

I Jakobstad röstade 57,4 av alla röstberättigade.

Sannfinländarna tar ett mandat i Kronoby

SFP ökar med ett mandat till 17, Kristdemokraterna håller sin plats medan Sannfinländarna gör en ny inmutning med ett nytt mandat i Kronoby.

Gemensamma listan Pro Kronoby fick 8 mandat.

Röstdrottning i Kronoby är Marika Hagnäs (SFP), som är nyinvald med 219 röster. 

Könsfördelningen i Kronobyfullmäktige blir jämn: 52 procent män mot 48 procent kvinnor. Medelåldern är 54 år.

Valdeltagandet i Kronoby rasade från 76,4 procent 2017 till 66,9 procent i år.

KD tar ett mandat av SFP i Larsmo

I Larsmo tappar SFP en fullmäktigeplats åt KD. Riksdagsledamoten Peter Östman (KD) är den som tar allra flest röster i kommunen, 193 stycken, följd av Andreas Hjulfors med 126 röster. 

Inom SFP samlade Anna Björkskog flest röster, 100 stycken, följd av Jan-Ole Haglund med 86 röster.

Kristdemokraterna har nu 14 fullmäktigeplatser, SFP nio och SDP behåller sina fyra mandat. Det betyder att KD har egen majoritet i Larsmo.

Inom SDP samlade Bernhard Bredbacka och Pia Kotanen flest röster, 76 respektive 71. 

Av de som tar plats i fullmäktige är 44 procent nyinvalda, 59 procent är män och 41 procent kvinnor.

I Larsmo utnyttjade 77,2 procent sin rösträtt

KD går framåt i Pedersöre – tar ett mandat av SFP

I Pedersöre är två SFP:are de stora röstmagneterna. Allra flest röster fick jordbrukaren Niclas Sjöskog, 229. Han följs tätt att fullmäktiges ordförande Johanna Holmäng med 224 röster.

I Pedersöre tappade SFP 3,8 procent av rösterna jämfört med senaste val och tappar därmed en plats i fullmäktige. KD gick framåt med 4,8 procent och kniper en ny plats i fullmäktige.

SDP tappade 1,5 procent av rösterna från senaste val men behåller sina tre mandat. Totalt röstade 72,7 procent av alla röstberättigade Pedersörebor.

Många nyinvalda i Nykarleby

SFP stärker sitt grepp om makten i Nykarleby då partiet ökar med en plats och nu kommer att besitta 22 av stolarna i fullmäktigesalen. Röstkung är, liksom i förra kommunalvalet, Steven Frostdahl (SFP).

År 2017 vad Frostdahl SDP:are och fick 269 röster. Efter partibyte tog han med väljarunderstödet och fick i år 304 röster. 

Förloraren är SDP som tappar nästan hälften av  väljarunderstödet, från 19,2 procent 2017 till 10,5 procent i årets val. Partiet förlorar två fullmäktigeplatser och har nu tre.

KD behåller sin enda plats och Sannfinländarna kommer in som nykomling med ett mandat.

Det sker en stor förnyelse i stadsfullmäktige i Nykarleby, då 60 procent av de invalda är nya.

Valdeltagandet i Nykarleby var 65,2 procent, i valet 2017 var det 68,4 procent.

Sannfinländarna skräller i Karleby – ökar med fyra mandat

Sannfinländaren Mauri Peltokangas är stor röstmagnet i Karleby med 1 083 röster. Det är nästan dubbelt fler röster än tvåan Tiina Isotalus (SDP) med 523 röster. 

Sannfinländarna skräller ordentligt och tar ytterligare fyra mandat, det betyder att partiet nu har sju platser i fullmäktige. Det är Peltokangas som är partiets stora magnet, tvån Timo Sillanpää samlar 197 röster. 

Centern som är det största partiet i fullmäktige i Karleby kniper åtta mandat, två färre än senast. Inom Centern är det Sari Innanen som samlar flest röster, 336 stycken.

Socialdemokraterna behåller sina åtta mandat och Samlingspartiet ökar med ett mandat. 

De är de små partierna är de stora förlorarna i Karleby, SFP tappar ett mandat och det gör också KD och Vänsterförbundet.

De sittande SFP-ledamöterna Camilla Vikman och Mats Brandt faller ur fullmäktige. I stället tar Margita Lukkarinen en plats vid sidan om sittande Marlen Timonen, Stefan Andersson och Hans Snellman.  

De Gröna behåller sina två mandat. 

47 procent av ledamöterna i Karleby är nyinvalda, 35 procent är kvinnor och 65 procent är män.

Totalt röstade 54,9 procent av de röstberättigade Karlebyborna.

Vill du nörda ner dig ännu mera i statistiken? Gå in till vår resultatservice och ta del av allt.