Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sannf går framåt i Kaskö, SFP tappar i Kristinestad men tar ett till i Närpes

Från 2021
Uppdaterad 13.06.2021 22:10.
Illustrerad bild med kommunalvalets logo omgiven av olikfärgade hus
Bild: Yle

Här kan du följa med hur rösträkningen går i just din kommun i Sydösterbotten.

SFP tappar i Kristinestad – både SDP och KD tar två mandat av partiet

SFP fortsätter som störst parti i Kristinestad, även om partiet backar och tappar två mandat till SDP och KD. Andra och tredje största partier är Samlingspartiet med fem mandat och Centern med tre mandat, bägge behåller sina mandat.

SDP ökar från ett till två mandat, Sannfinländarna håller sitt enda mandat och KD återtar det enda mandat de hade och förlorade i valet 2017. 

Röstkung är Mikael Hoxell (SFP) som blir omvald med 181 röster, på andra plats kommer den nya ledamoten Thomas Söderlund (SFP) och på tredje plats stadsstyrelsens ordförande Patrick Ragnäs (SFP).

I det här sammanhanget bör också Hans Ingvesgård nämnas (SFP) som i och med att han blev omvald slår finländskt rekord. Om han sitter kvar hela perioden har han samlat på sig 56 år som kommunalpolitiker.

44 procent av ledamöterna i det nya fullmäktige är nyinvalda, 56 procent består av omvalda ledamöter. 67 procent är män och 33 procent kvinnor.

65,5 procent av de röstberättigade i Kristinestad valde att använda sin röst i den här upplagan av kommunalvalet. 34,4 procent förhandsröstade.

SFP går framåt i Närpes – tar en plats av SDP

SFP behåller sitt starka grepp om fullmäktige i Närpes. Partiet har lyckats ta ytterligare en plats i fullmäktige, som består av 35 platser. SFP innehar nu 33 av platserna, medan SDP tappar en plats och har två platser i fullmäktige. Varken KD eller Gröna lyckades alltså slå sig in i fullmäktige.

Förre stadsdirektören Hans-Erik Lindqvist (SFP) som nu gett sig in i politiken på nytt, får överlägset flest röster, 436 stycken. På plats två och tre bland de invalda hittar vi politiker som omvalts, riksdagsledamoten Anders Norrback (SFP) med 342 röster och Johanna Borg (SFP) med 281 röster.

Johanna Borg har fungerat som fullmäktiges ordförande under den gångna mandatperioden.

SDP får in Peter Sjökvist och Pia Rönnholm, bägge omvalda.

I Närpes är 57 procent av de nya fullmäktigeledamöterna män, medan 43 procent är kvinnor. Fullmäktige kommer till 40 procent att bestå av nya kandidater.

Valdeltagandet i Närpes var 63,2 procent.

Sannfinländarna går framåt i Kaskö

SFP och SDP fortsätter vara jämnstarka i stadsfullmäktige i Kaskö. Precis som perioden som gått kommer SFP och SDP ha fem mandat vardera, ser man på valresultatet har SFP 28,8 procent av rösterna och SDP 27 procent av rösterna. Trots att SFP därmed vinner valet backar SFP med 2,6 procent. 

Sannfinländarna går framåt med 7,8 procent och ligger nu på 21,4 procent. Sannfinländarna kniper därmed fyra mandat, två fler än den period som nu avslutas. 

Samlingspartiet lyckas behålla sina två mandat, dock faller Lars Piira ut som höll sig mycket framme under diskussionerna om fusion med Närpes. 

Vänsterförbundet håller sig kvar i fullmäktige med ett mandat, man tappar ett mandat. Vänsterns Mirja Högstrand valde redan under den period som nu avslutas att lämna Vänsterförbundet och gå över till SFP. Hon ställde upp som obunden på SFP:s lista och valdes in.

Gröna faller ur fullmäktige. Grönas enda ledamot Erkki Nykänen valde redan under den uppslitande fusionsdebatten att avgå. 

Röstdrottning i Kaskö är den nya ledamoten Miriam Bondén med 41 röster. Fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP) är på andra plats och på tredje plats hittar vi Jarmo Tarkka (Sannf), bägge har tidigare varit med i fullmäktige.

Det nya fullmäktige består till majoriteten av omvalda ledamöter, 71 procent av ledamöterna är omvalda och 29 procent nya. Könsfördelningen är 65 procent män och 35 procent kvinnor.

72,9 procent av de röstberättigade i Kaskö gick till valurnan. Traditionellt väljer många av Kasköborna att rösta på förhand, så också i det här valet när 49,4 procent av de röstberättigade valde att rösta på förhand.

Vill du nörda ner dig ännu mera i statistiken? Gå in till vår resultatservice och ta del av allt.