Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Audioäventyret Spegeln på skolgården kan höras på skolgårdar i hela Svenskfinland

Från 2021
Spegeln på skolgården
Bildtext Beatrice Holmström och Theo Zilliacus som Abla och Noa.
Bild: Foto: Anne Hämäläinen. Grafik: Clas Christiansen

Svenska Yle dramas interaktiva ljudinstallation Spegeln på skolgården lanseras den 24 augusti. Audioäventyret riktar sig till grundskolelever och placeras ut på skolgårdar i hela Svenskfinland. 

– Abla! Abla! Hej, har du sett Abla i dag? frågar huvudkaraktären Noa som spelas av Theo Zilliacus. 

Abla, som spelas av Beatrice Holmström, är försvunnen och Noa beger sig tillsammans med lyssnaren ut på skolgården för att leta efter henne. Så inleds audioäventyret Spegeln på skolgården, som över hundra grundskolor kommer att ta del av under hösten 2021. 

Den magiska spegeln 

Audioäventyret är skrivet av Monica Vikström-Jokela och handlar om en magisk spegel i vilken osynliggjorda barn försvinner. Abla är ny i skolan och blir mobbad av Siri och Selma. En dag försvinner Abla från skolgården och det visar sig att hon dragits in i den magiska spegeln; spegeln där tiden flyger sin kos. 

– Det är en bra berättelse. Man kan se sig själv i den och det känns som att det är något verkligt, säger Beatrice Holmström. 

Hon hoppas berättelsen ger mod till de som blir mobbade, så att de vågar berätta för en lärare eller annan vuxen.

Beatrice Holmström
Bildtext Beatrice Holmström spelar Abla som försvinner in i den magiska spegeln.
Bild: Barbro Ahlstedt/Yle

I berättelsen vill Vikström-Jokela lyfta fram att det inte är den mobbade som ska vara tvungen att försvinna för att mobbningen ska ta slut, det är mobbarnas beteende som måste försvinna från skolgården.

Sue Lemström spelar den dementa före detta läraren Elna som irrar runt på skolgården. Elna har själv varit en mobbare när hon gick i skolan för sjuttio år sedan. Sedan dess har hon gått och grubblat över att hon betedde sig illa mot sin klasskamrat. 

– Många unga personer tänker inte efter, utan inser först senare de att de har gjort fel, säger Lemström.

Sue Lemström
Bildtext Elna spelas av Sue Lemström.
Bild: Barbro Ahlstedt/Yle

Hon hoppas att Spegeln på skolgården kan ge en tankeställare till personer som har mobbat eller sett andra mobba. 

– “Man ska se sig själv i spegeln så slipper man ångra sig i sjuttio år”, säger Lemström och citerar Elna. 

En unik upplevelse

Äventyret består av nio scener som placeras ut på svenskspråkiga skolgårdar runt om i Finland. Elevernas fantasi stimuleras av att de rör sig på den plats där äventyret utspelar sig och dessutom skapar ljudtekniken illusionen av att lyssnaren befinner sig mitt i händelseförloppet. 

Porträtt av Monica Vikström-Jokela
Bildtext Audioäventyret Spegeln på skolgården är skrivet av Monica Vikström-Jokela.
Bild: Ilmari Fabritius / Yle

– Jag hoppas att eleverna ska tycka att de har haft en unik upplevelse, säger Vikström-Jokela. 

– Audioäventyret drar en in i sig eftersom man är så nära de här rösterna och upptäcker saker samtidigt som rollpersonerna.

Theo Zilliacus tycker att det är en välskriven pjäs som passar perfekt för ett audiodrama där det inte finns någon bild.

– Lyssnaren får direkt en bra bild av vad som händer. Jag tror det här kommer att bli en succé, säger Zilliacus. 

Theo Zilliacus
Bildtext Noa spelas av Theo Zilliacus.
Bild: Barbro Ahlstedt/Yle

Spegeln på skolgården är inspelad med så kallad binaural teknik, med en mikrofon som ger lyssnaren en känsla av var ljuden kommer från.

– Om man går runt mikrofonen så låter det i hörlurarna som om personen som pratar går runt en i verkligheten. Det är jättecoolt enligt mig, säger Zilliacus. 

Det är inte första gången Svenska Yle sätter upp en interaktiv ljudinstallation med samma koncept. Sommaren 2020 lanserades audiodramat Röster från pestens år i Gamla Kyrkans park, den såkallade Pestparken i centrala Helsingfors, där den fortfarande kan höras.

Röster från Pesten år är bunden till en specifik plats, medan Spegeln på skolgården placeras ut på skolgårdar vid alla de skolor som vill ta del av äventyret.

– På det sättet kan det bli en upplevelse som är gemensam för en väldigt stor del av eleverna i de finlandssvenska grundskolorna. Och det tycker jag är helt fantastiskt, säger Vikström-Jokela.

Mikrofon med ytteröron för binaural ljudupptagning.
Bildtext Mikrofonen som används under inspelningen ser ut som ett öra för att skapa känslan av att lyssnaren vet varifrån ljudet kommer från.
Bild: Jessica Edén

Ett spännande projekt 

Theo Zilliacus och Beatrice Holmström är glada över att få medverka i Spegeln på skolgården och har haft många roliga stunder under inspelningarna. 

– Det har varit väldigt roligt att spela in och jag har redan fått många nya vänner, säger Zilliacus som siktar på att bli skådespelare när han blir stor. 

– Det är en stor sak att få vara med, det är en ära, säger han.  

Holmström håller med om att det bästa med projektet är alla nya vänner hon fått, inte bara barn utan också vuxna. 

– Och dessutom får jag skrika i mikrofonen, säger Holmström och skrattar.

Vikström-Jokela beundrar alla skådespelare och berättar om den fina upplevelsen när hon för första gången hörde sitt eget manus läsas. 

– Det är alltid en väldigt stark känsla när man har skrivit en text och hör den göras. 

– Det kändes som “wow dom finns på riktigt”. Både barnen och de vuxna är väldigt duktiga, säger Monica Vikström-Jokela.

Spegeln på skolgården installeras på skolgårdarna i anmälningsordning och är därefter tillgängligt hela höstterminen. Anmälningstiden för hösten 2021 är avslutad.

Läs mer om hur du tar del av Spegeln på skolgården och var du hittar det.

Manus: Monica Vikström-Jokela. Regi: Jessica Edén. Ljuddesign: Niko Ingman och Ville Hynninen. Musik: Timo Hietala. Dramaturg: Are Nikkinen. Producent: Marina Meinander. Skådespelare: Theo Zilliacus, Beatrice Holmström, Rebecka Mellgren, Olivia Söderholm, Samuel Bahne, Saga Sederholm, Sue Lemström, Oskar Pöysti och Stella Laine.