Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera test planeras innan Kvarkenfärjan levereras till Vasa: "Krävs en dygnet runt-insats för att få ett fartyg i juni"

Uppdaterad 10.06.2021 11:15.
En färja i vattnet.
Bildtext De första sjötesten på Aurora Botnia har gjorts. Om allt går väl kan färjan börja trafikera i början av juli.

De första sjötesten har nu gjorts på Aurora Botnia. Enligt Wasalines vd Peter Ståhlberg har testen gått bra, men leveransen av färjan kan ändå dröja.

I söndags satte den nya Kvarkenfärjan Aurora Botnia ut från Raumo för sina första sjötester. I tre dagar har testen pågått i princip dygnet runt.

– Det är ett jätteviktigt tillfälle både för varvet, men också för oss. Vi ser att fartyget uppfyller de specifikationer vi har gjort. Sedan är det mycket som ska ställas in och alla enheter ska samverka med varandra, konstaterar Wasalines vd Peter Ståhlberg.

Flera lagstadgade tester som visar att fartyget beter sig som det ska har gjorts. Det har mätts bland annat vibrationer och ljudnivåer samt gjorts säkerhetstester. Men trots intensivt testande är fler test på gång.

– Det här testet gjordes enbart med dieselframdrift och det kommer ett test till som vi gör med gas och batterier. Det blir alltså åtminstone ett test till, eventuellt ytterligare ett då fartyget är på väg till Vasa.

– Den här veckan har vi ett möte med varvet där vi går igenom alla test som gjorts och på basis av det sätts tidtabellen.

Är tanken ändå att färjan ska levereras inom juni-månad?

– Det är tanken, men det är inte mycket extra tid över. Nästa vecka vet vi en exaktare tidtabell när alla parametrar har gåtts igenom med leverantören. Nu krävs en dygnet runt-insats för att få ett fartyg i juni.

Man i blå jacka står på en höghusgård.
Bildtext Enligt Peter Ståhlberg klarnar tidtabellen nästa vecka.

Enligt Ståhlberg har testen hittills gått över förväntan och han är väldigt nöjd med den nya färjan.

– Jag är sjökapten själv och det är nog en helt fantastisk färja om man tänker på hur den går i sjön och hur den är att manövrera. Det är nog den bästa färjan, så man skulle nog gärna försöka få jobb på den själv.

Lättare att åka färja till Finland

Målet är fortfarande att färjan ska börja trafikera mellan Umeå och Vasa i början av juli. Men i väntan på det pågår trafiken med den gamla färjan.

Passagerarmängderna har varit små, men från och med tisdagen den 8 juni räcker det med ett intyg att man fått minst en vaccindos för att resa till Finland. Även ett negativt coronatest eller ett intyg över att man haft covid-19 duger för att ta färjan till Finland.

– Det är en öppning. Jag har inte sett att bokningarna skulle ha ökat, men det underlättar ifall man ska vara till exempel en dag i Umeå, konstaterar Ståhlberg.

– Det har varit en absurd situation här i Kvarken då du kan åka över till Umeå, men du kan inte åka tillbaka utan du måste åka via Haparanda. Inte ett enda fall eller smittokälla kan hänföras till en färja.

I och med att den nya färjan ska börja trafikera så småningom hoppas Ståhlberg att passagerarmängderna ökar.

– Det är klart jag önskar att vi skulle kunna öppna ombord och kalla tillbaka de som är permitterade. Vi hoppas få en mjukstart och få igång trafiken igen.

Artikeln ändrad 10.6 kl.11.15 så att det bättre framkommer att reglerna som gäller är alltså antingen ett negativt coronatest, ett intyg över att man haft covid-19 eller intyg på att man fått minst en vaccindos.